Het komt zelden voor dat zoveel kennis en ervaring samen in -één zaak staan, klaar om hun klanten het allerbeste advies te geven. Allebei volgden ze het specialisatiejaar Drankenkennis in Ter Groene Poorte (Brugge), allebei werkten ze als sommelier in toprestaurants: Benoit o.a. in driesterrenrstaurant De Karmeliet (Brugge), Dries o.a. in driesterrenrestaurant Hertog Jan (Zedelgem) en tweesterrenrestaurant De Jonkman (Brugge).  Allebei zijn ze ‘Beste Sommelier van België’: Benoît Couderé en Dries Corneillie.

Drie jaar geleden besloten ze om samen een wijnhandel te beginnen: Santé Wines. Ze bouwden een breed en gevarieerd assortiment op van wijnen die ze via de horeca en hun webshop verkochten. Steeds vaker werd hen echter de vraag gesteld of ze ook ‘een winkel’ hadden.

Toen kwam corona. Tijd om te bezinnen, tijd om plannen te maken. Een eigen winkel leek hen wel wat, maar dan moest het eentje zijn waarvan er geen dertien in een dozijn waren. Wijn is voor beide heren veel meer dan een ‘product’. In de beste restaurants stelt de sommelier wijnen voor die perfect matchen met de gerechten, wijnen die vaak nieuw zijn voor de klant, maar meer bieden dan verwacht. Wijn drinken/ontdekken wordt zo een avontuur, een ‘belevenis’.

In hun wijnwinkel nemen de twee ervaren ‘wijn-gidsen’ hun klanten mee op ‘wijn-avontuur’. Niet met een landkaart in gedachten, maar met heel concreet het menu voor ogen: van het voorgerecht tot het dessert. Voor Benoît en Dries hoort wijn bij eten en dat nemen ze letterlijk. Centraal in de winkel staat een lange toog opgesteld met kookplaat. Zo kan er niet alleen wijn geproefd worden in Santé Wines, maar ook wijn in combinatie met food.

Zowel Benoît als Dries willen graag ‘vertellen’ over de wijnen. Dries: “Het leuke aan wijn is dat je niet alleen het verhaal hebt van de wijnboer, de druiven, de grond, de geschiedenis van de regio, maar dat iedereen ook nog een eigen interpretatie aan de wijn geeft. Dat maakt wijn zo enorm boeiend.”

(TB)

Santé Wines

Legeweg 50,
8200 Sint-Andries (Brugge)
santewines.be