De chocolaterie Deremiens heeft een nieuwe medaillewinnaar onder haar MAYATA origine chocolades. Na een eerste bronzen medaille op de International Chocolate Awards in 2018 voor de COLOMBIA PARAMILLO 72% chocolade, is nu een andere chocolade van Colombiaanse origine, maar ditmaal een uitzonderlijke Grand Cru, bekroond! Op 27 mei van dit jaar won de COLOMBIA ANTIOQUIA PATIBURRU 70% origine chocolade een zilveren medaille, met een score van 88,1 (IICCT-beoordelingssysteem), op de European Bean-to-Bar Chocolate Awards 2023 in de categorie pure origine chocolades. Ze hebben hen dus gekwalificeerd voor de Wereldbeker!

De Grand Jury gaf onder meer de volgende commentaar: de kwaliteit van de cacao (zijn origine), een zeer onderscheidend karakter, zowel complex als goed uitgebalanceerd, een gelijkmatige smelting en een geschikte textuur, een goede lengte en zeer aangename evolutie van de smaak in de mond. De Colombia Antioquia Patiburru origine chocolade heeft een complex en bloemig profiel met een gemiddelde zuurgraad en toetsen van rode appels, esdoorn, witte bloemen en brownies. Hij wordt gemaakt van centraal gefermenteerde Acriollado-bonen (65% criollo) van nicheboerderijen in Maceo. Kleine boeren die duurzame landbouwpraktijken hebben geïmplementeerd en tegelijkertijd gemeenschapswerk en de integratie van vrouwen in de landbouw bevorderen met toegevoegde waarde. Een strenge controle na de oogst leidt tot uitzonderlijke smaakprofielen. Cacaobonen met toetsen van tropisch fruit, bedekt met een stevige chocoladebasis en een vleugje noten die een echt plezier zijn om mee te werken!

Voor François Deremiens is deze internationale beloning belangrijk omdat ze onze expertise in zowel de selectie van cacaobonen als de productie van chocolade erkent. Ze helpt om de productie van kwaliteitschocolade en innovatie te promoten. ‘Ik draag deze medaille op aan zowel de kleine producenten van Maceo, die cacaobonen van uitzonderlijke kwaliteit leveren, als aan mijn hele team voor de steeds nauwkeurigere beheersing van onze productiemiddelen. Na een bronzen medaille in 2018 en een zilveren medaille in 2023 zijn we nog gemotiveerder om te trachten het volgende niveau te behalen!’