Geen nieuwe menukaarten laten drukken, maar toch een bijzonder verhaal vertellen over een nieuw recept of een tijdelijk seizoensgerecht? Veel Vlaamse sterrenrestaurants kiezen voor het laten drukken van exclusieve brochures, voor het delen van een persoonlijk verhaal achter een signature gerecht.
Hoe kun je een culinair verhaal delen als restaurant?
De oplossing? Een aparte menukaart in de vorm van een folder, voor het delen van een gerecht dat niet standaard op de kaart staat.
Het is ontzettend zonde als een nieuw gerecht niet kan worden geserveerd aan klanten, enkel omdat de menukaart niet (of niet makkelijk) kan worden aangepast. Creatieve chefs en restauranteigenaren in Vlaanderen hebben hier iets op gevonden. Iets dat we ook steeds vaker zelf tegenkomen als we op restaurant gaan.
Een losse extra menukaart of folder maakt het echter niet alleen mogelijk om een chef’s special, een seizoensgerecht of een speciale actie te promoten. Het is ook een methode om een culinair verhaal te vertellen.
Waarom is het vertellen van een culinair verhaal belangrijk?
Met een culinair verhaal deel je als restaurant een persoonlijk verhaal, wat resulteert in een betere binding met gasten. Veel gasten vinden het namelijk erg mooi om te ontdekken hoe een gerecht tot stand is gekomen, waardoor de chef zich heeft laten inspireren, welke lokale ingrediënten of kruiden zijn gebruikt, en dergelijke.
Hoe werkt het drukken van een brochure in de praktijk bij drukkers als HelloPrint?
Als restauranteigenaar weet je alles over het bereiden van heerlijke gerechten en de culinaire reis die je daar heeft gebracht. HelloPrint weet daarentegen alles over het laten drukken van brochures en alles wat hierbij komt kijken. Om jouw culinaire reis tot leven te laten komen, hebben we HelloPrint gevraagd om ons een kijkje in hun “keuken” te geven.
Welke soorten brochures zijn er?
HelloPrint beschikt over diverse brochures, elk met unieke eigenschappen. Zo zijn hun geniete boekjes zeer voordelig en ideaal voor promoties. Wire-o brochures hebben daarentegen een luxe uitstraling en zijn tevens perfect als menukaart zelf. Je kunt zelfs losbladig binnenwerk laten drukken, om op deze manier meerdere culinaire verhalen te delen.
Welk formaat is geschikt voor een culinaire brochure?
Er is geen standaardformaat dat altijd goed is, aangezien je het beste een formaat kunt selecteren op basis van de hoeveelheid informatie. A4 wordt bij HelloPrint veelgekozen door horecaondernemers, aangezien dit zowel ruimte biedt voor voldoende tekst als foto’s van gerechten.
Hoe zit het met de oplage?
Je bepaalt zelf hoeveel brochures je nodig hebt, waarbij je korting ontvangt als je kiest voor een groter aantal. Je kunt ook voordelig een kleine oplage bestellen en op ieder gewenst moment extra brochures bijbestellen.
Kan ik zelf een brochure maken zonder designkennis?
Ja, als je kiest voor de handige editor, kun je zelfs via de site een brochure ontwerpen voor je restaurant. Dit kan gratis door de integratie van Canva. HelloPrint beschikt zelfs over speciale templates voor de horeca, die je alleen nog hoeft aan te passen.
Pro-tip: laat een culinair verhaal drukken als table d’hôte. Zo komen gasten, net als in een à-la-carte restaurant, toch meer te weten over de historie van je restaurant, de manier van bereiden en dergelijke.
publireportage