Op 23 februari aanstaande vindt de eerste editie van de Belgian Cheese Awards plaats in brouwerij 3 Fonteinen te Beersel. Het evenement wordt georganiseerd in opdracht van Kaasmeester Ann Keymeulen, en dit in samenwerking met 4 gedreven laatstejaarsstudenten Event- en projectmanagement van de Artevelde Hogeschool in Gent, zijnde Bernd Van Bouwel , Luka De Wittevrongel, Manuel Cillurzo en Émilie De Busschere. Wie zal er de beste Belgische kaas maken?
Tijdens het evenement beoordeelt een deskundige jury de beste Belgische kazen in de categorieën rauwmelkse en gepasteuriseerde kazen. Daarnaast kunnen de bezoekers de Belgische kazen beter leren kennen door deelname aan diverse inspirerende kaasworkshops of door een bezoekje te brengen aan de kaasmarkt. Het doel van dit evenement is om Belgische kaasambachten in de kijker te zetten. 12 Belgische kaasmakers brengen er hun verhaal en hun missie.
Naast de kaascompetitie kunnen bezoekers hun smaakpapillen verrassen en hun kennis vergroten tijdens diverse workshops. Zo is er een Geuze & Cheese pairing, waarbij men combinaties van Belgische kazen met traditionele lambiekbieren kan ontdekken. Een tweede workshop is een cocktail & mocktail cheese pairing, resulterend in verrassende smaakcombinaties. Tijdens de Pizzaiolo workshop leer je een moderne twist te geven aan een klassieke favoriet.
Foodprofessionals zoals kaasmeesters, horeca-uitbaters en inkopers zullen kunnen aanschuiven aan een exclusief networking buffet met Belgische kazen. Er is ook een kaasmarkt (met bar) waar enkele Belgische kaasmakers hun specialiteiten presenteren.
De Belgian Cheese Awards is een initiatief van Ann Keymeulen, sinds 30 jaar gepassioneerd door kaas. Door het geven van de kaasopleiding kaasmeester, kaastrainingen, workshops, teambuildings, tastings en The Cheese Box deelt zij haar passie en kennis met winkelmedewerkers, adviseurs, aankopers, mensen uit de horeca en kaasenthousiastelingen. Via het boek ‘De Kunst van Kaas’ laat ze iedere echte bourgondische Belg kennismaken met de topkazen van eigen bodem. Het boek verscheen ook in het Frans onder de titel ‘L’Art du Fromage Belge’.
Ann Keymeulen is Maître-Fromager de la Guilde Internationale des Fromagers en jurylid bij diverse prestigieuze kaaswedstrijden zoals de World Cheese Awards en de Mondial du Fromage et des Produits Laitiers.
Het event gaat door op zondag 23 februari in Brouwerij 3 Fonteinen, Molenstraat 47 in 1652 Beersel, en dit vanaf 10 uur.
“Er is een logische link tussen de fijnere (Belgische) kazen en ons natuurlijk, spontaan vergist ambachtelijk oer-Belgisch bier, aldus Gaëtan Claes, sales manager van brouwerij 3 Fonteinen. Daarnaast zullen er meerdere workshops plaatsvinden waarbij er een kaas en 3 Fonteinen lambikbier zal voorgesteld worden door collega Raf Van Pottelbergh. Hij is ook Ambassador van het Goesting-project van VisitFlanders: https://www.visitflanders.com/nl/goesting/raf-van-pottelbergh. En uiteraard: er zal een bar en een shop zijn met 3 Fonteinen-bieren voor de bezoekers.”
Voor meer info en tickets, surf naar www.belgiancheeseawards.be. Voor info over de brouwerij, surf naar www.3fonteinen.be
(dv)