Onderzoek toont aan dat melk het populairst is bij de categorie 18-34-jarigen

De eerste dag van juni is sinds 2001 Wereldmelkdag. En melk blijft nog steeds een vaste waarde in veel Belgische keukens: Belgen gebruiken regelmatig melk waarbij de helft (48%) van hen minstens één keer per week om te koken of bakken en 71% dit minstens meerdere keren per maand doet. De favoriete gerechten met melk zijn sauzen, pannenkoeken en pudding. Dit blijkt uit een onderzoek bij 2.000 Belgen van iVox en VLAM. De studie toont ook aan dat 18 tot 34-jarigen zelfs vaker melk gebruiken om te koken of bakken dan 35 tot 54-jarigen en ouder. Ook jongere generaties zijn dus duidelijk fan van melk.

Wereldmelkdag is een initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties om extra aandacht te vestigen op melk als belangrijke bron van voedsel voor miljoenen mensen wereldwijd.

Melk nog steeds populair bij jongeren

Uit de enquête blijkt dat een meerderheid van de Belgen de bus melk regelmatig uit de koelkast haalt. Daarnaast zegt ongeveer 1 op 3 minstens wekelijks melk te gebruiken bij ontbijtgranen, om chocomelk te maken en om het puur te drinken.

De respondenten geven aan dat de smaak een belangrijke reden is waarom ze in de keuken vaak naar echte melk grijpen. Drie vierde van de bevraagde Belgen die de gerechten eten, vinden bechamelsaus, pudding, puree en pannenkoeken lekkerder met melk.

Kris Michiels, adviseur marketing bij VLAM : “Opmerkelijk is dat de bevraagden elk gerecht uit de survey lekkerder vinden met melk dan met een plantaardig alternatief.”

Creatieve blik op melk

Ter ere van Wereldmelkdag lanceert VLAM naast de onderzoeksresultaten een artistieke blik op melkgerechten door de lens van lifestylefotograaf Frédéric Uyttenhove. Hij bracht de melkfavorieten van jongeren in beeld. De fotograaf, die bekendstaat voor lifestyle- en productfotografie voor mode- of designmerken, gaf zo een eigen, hedendaagse interpretatie aan klassiekers met melk. De foto’s zijn te bekijken op de sociale media van MelkMoment.

De steekproef is representatief op taal (56% NL, 44% FR), geslacht (50% man, 50% vrouw), leeftijd (28% jonger dan 35 jaar, 36% tussen 35 en 54 jaar en 36% ouder dan 54 jaar) en diploma (60% middelbaar diploma en 40% hoger onderwijs).