Mabru, de vroegmarkt van Brussel, de grootste groothandelsmarkt van België, viert dit jaar 50 jaar vestiging op de Werkhuizenkaai. De gelegenheid om een boek uit te geven dat de geschiedenis en de ontwikkeling van de ‘buik van Brussel’ schetst met portretten van de handelaars.

De vroegmarkt van Brussel is de draaischijf voor bevoorrading van de stad: elke nacht worden duizenden tonnen verse producten, fruit en groenten, vis, gevogelte en wild, bloemen en planten, maar ook gedroogde producten en nog veel meer, verhandeld in de hallen voordat ze de restaurants, winkels en straatmarkten bereiken en uiteindelijk op onze tafels komen.

Sedert een halve eeuw is deze markt gevestigd op de Werkhuizenkaai, aan de oever van het kanaal. Om deze verjaardag te vieren, brengt Mabru, de vzw die de Vroegmarkt beheert, een gedenkboek uit. Het boek ‘50 jaar vroegmarkt van Brussel’ is geschreven door twee Brusselse journalisten en geeft een overzicht van meer dan acht eeuwen, van de verre oorsprong van de markt, op de Grote Markt, tot de laatste ontwikkelingen die van Mabru een logistiek platform voor het derde millennium hebben gemaakt onder impuls van voorzitter Sevket Temiz en directeur-generaal Laurent Nys. Een historisch en menselijk relaas, gebaseerd op een schat aan documentatie en tal van interviews met deskundigen en getuigen, dat de transformaties van de markt door de tijd heen volgt: de verplaatsingen van de markten van de Vijfhoek naarmate de stad groeide, de groepering ervan op één locatie, de oprichting van de vzw Mabru in 1992, de evolutie van de producten, de modernisering en professionalisering van de groothandelsmarkt, de grootste installatie van zonnepanelen van het Brussels Gewest enz.

Naast een schat aan illustraties van vroeger en nu bevat het boek tal van feiten en anekdotes (van het bezoek van de koning tot het recept voor ‘mazout’, dat harten verwarmde in de winter), maar ook portretten van een twintigtal handelaars van verschillende generaties, die vol passie vertellen over hun vak en hun producten. Tot slot biedt het een visie op de toekomst van de markt en haar activiteiten, in het licht van de hedendaagse uitdagingen waar Mabru voor staat in termen van bedrijfsmodel, verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Het boek, dat in één tweetalige editie is uitgegeven, is voorzien van een voorwoord van Stéphane Layani, Voorzitter en directeur-generaal van de Internationale markt van Rungis (Parijs) en Chairman of the World Union of Wholesale Markets (WUWM). ‘50 jaar vroegmarkt van Brussel’, Emmanuel Robert en Julien Semninckx, uitgegeven door Mabru vzw. 128 blz.

Het boek is niet verkrijgbaar in de boekhandel, maar wel bij Mabru voor 30 euro. Het zal ook worden aangeboden tijdens de Opendeur tijdens de nacht van 29 op 30 september, van middernacht tot 7 uur ‘s ochtends. 

Meer info: www.mabru.be/nl/een-boek-ter-gelegenheid-van-50-jaar-vroegmarkt

De voegmarkt van Brussel, dat is:

  • meer dan 22.000 bezoekers per maand
  • tussen 700 en 900 mensen (afhankelijk van het seizoen) die er werken
  • meer dan 100 bedrijven op de site
  • tussen 600 en 800 miljoen euro jaaromzet (schatting) voor de handelaars
  • 5 verkoophallen
  • 800 parkeerplaatsen
  • meer dan 26.000 zonnepanelen
  • 14 ha oppervlakte