Op 20 juni nodigde het Apaq-W ons uit in de Ferme gastronomique de Bossimé (Namen) voor een persconferentie met als titel: Osons la Proximité! (Durf lokaal te zijn!).

De gelegenheid voor ons om, rond het thema van korte ketens en lokale producten in Wallonië, Philippe Mattart, directeur van het Apaq-W, Willy Borsus, minister van Landbouw en Economie, en een aantal andere sprekers te ontmoeten, zoals Clément Manguette, vertegenwoordiger van het Observatoire de la consommation, Paul Hanssens, verantwoordelijke van ‘En direct de la ferme’ en de Open Boerderijdagen, en uiteraard onze gastheer van de dag, Ludovic Vanackere, chef en eigenaar van het Atelier de Bossimé. Laatstgenoemde vertegenwoordigt een van de 53 boerderijen die deelnemen aan de Open Boerderijdagen van 2023.

Overzicht van de consumptie van lokale producten uit korte ketens

Uit een enquête die afgelopen februari werd uitgevoerd bij 1.500 Franstalige Belgen over hun consumptie van producten uit korte ketens bleek dat 35% van hen lokale producten consumeert. De bepalende factoren voor deze consumptie waren de kwaliteit en de versheid van de producten, de steun aan lokale landbouwers en handelaars en de steun aan de bevordering van een duurzame en verantwoorde landbouw. De meest aantrekkelijke verkoopmethoden zijn volgens deze consumenten collectieve verkooppunten, boerderijevenementen, thuisbezorging, vrij oogsten maar ook onlineaankopen via de website van een producent of coöperatie.

Kortom, de bewustmaking van de burgers van een lokale, duurzame en seizoensgebonden consumptie is al goed op weg, maar moet een prioriteit blijven.

Meer weten: www.apaqw.be/fr/actualites-observatoire

Toepassing van aankopen via de ecocheques

Om de consumenten en de producenten dichter bij elkaar te brengen, zal het voortaan mogelijk zijn om zijn rekening te betalen met de ecocheques die door de werkgevers worden verstrekt, zoals de maaltijdcheques. Interessant voor de horeca waar werkgevers hun personeel zo nog meer bewust kunnen maken van het belang van goede en lokale voeding… zelfs voor hun eigen consumptie! Dit zal lokale producenten meer zichtbaarheid geven en meer klanten opleveren. De oproep voor het indienen van kandidaturen van het Apaq-W bij landbouwproducenten gaat door.

Het labelEn direct de la ferme’ (rechtstreeks van de boerderij)

Om dit label te verkrijgen, volstaat het om een speler in de korte keten te zijn, waarvan het belangrijkste criterium wordt gedefinieerd als ‘de rechtstreekse verkoop aan de consument door een landbouwer of tuinbouwer, of door één enkele tussenpersoon, van zijn producten of een deel ervan of van verwerkte/afgeleide producten’.

Het Charter ‘Je cuisine local durable et de saison’ (Ik kook lokaal, duurzaam en seizoensgebonden)

Bijna 16.000 mensen hebben zich al aangesloten bij dit Charter in volle expansie, dat waarden uitdraagt die gebaseerd zijn op verantwoorde, ambachtelijke, lokale en milieuvriendelijke consumptie.

Om lid te worden en meer te weten te komen over het charter: www.jecuisinelocal.be

Open Boerderijdagen op 1 en 2 juli

Dit jaar vinden de 26e ‘Open Boerderijdagen’ plaats op 53 boerderijen in Wallonië.  Met rondleidingen, demonstratieworkshops, tentoonstellingen van landbouwmateriaal, proeverijen, kinderactiviteiten en andere evenementen is er voor elk wat wils, voor elke smaak en voor elke leeftijd, zelfs voor alle horecaprofessionals die LOKAAL durven te zijn!

Informatie en adressen van de 53 deelnemende boerderijen: www.jfo.be

(JR)