21 culinaire makers, van topchefs tot chocolatiers, brouwers en diverse producenten, slaan samen met Toerisme Vlaanderen de handen in elkaar om de Vlaamse gastronomie op de culinaire wereldkaart te zetten. Samen vormen ze met ‘Ambassadors of GOESTING’ een collectief van makers met diverse achtergronden en métiers. Wat hen bindt is hun vakmanschap, hun hoge standaarden en hun drive om de Vlaamse gastronomie naar een nog hoger niveau te tillen.
De Vlaamse gastronomie wordt getypeerd door een grote rijkdom aan lokale producten van hoogstaande kwaliteit, een grote liefde voor de Vlaamse eet- en drinkcultuur én een vakmanschap dat traditie en innovatie naadloos met elkaar verbindt. Dat alles wordt ondergebracht in de term ‘goesting’, een op en top Vlaams woord.
“Goesting is eigenlijk het Vlaamse equivalent voor het Deense Hygge”, aldus Peter De Wilde, CEO ad interim van Toerisme Vlaanderen. “Lekker eten en drinken en gezelligheid zitten diep verweven in onze Vlaamse cultuur, en dat willen we wereldwijd overbrengen”.
“Vlaanderen heeft ontzettend veel te bieden op gastronomisch vlak, maar wordt vandaag nog te weinig gezien als culinaire hotspot, zegt ‘Ambassador of GOESTING’ Peter Goossens. Door onze krachten te bundelen kunnen we de Vlaamse gastronomie op een duurzame manier verder ontwikkelen en laten evolueren en ervoor zorgen dat ze de ruchtbaarheid krijgt die ze verdient. Dat we zo’n diverse groep van verschillende makers, elk met hun eigen kennis en specialisatie, bij elkaar brengen, is uniek.”
De leden van het collectief zullen niet alleen op regelmatige basis samenkomen om ervaringen uit te wisselen en te experimenteren, ze trekken de komende jaren ook regelmatig alleen of in groep naar het buitenland om er de Vlaamse culinaire troeven in de internationale etalage te zetten.
Leden van ‘Ambassadors of GOESTING’
Peter |
Goossens |
Hof van Cleve*** |
Chef |
Julius en Alina |
Persoone en Kulinicheva |
The Chocolate Line |
Chocolatier |
Wim |
Ballieu |
Balls & Glory |
Food entrepreneur/chef |
Caroline en Nicolas |
Baerten en Decloedt |
humus & hortense** |
Mixologist/sommelier and chef |
Hendrik |
Dierendonck |
Dierendonck |
Butcher |
Nick |
Bril |
The Jane** |
Chef |
Sven |
Dekleermaeker |
Brouwerij Duvel Moortgat |
Brewer |
Rudi |
Ghequire |
Brouwerij Rodenbach |
Brewery manager |
Anne-Sophie |
Breysem |
Ansoler |
Chef |
Martijn |
Defauw |
Rebelle* |
Chef |
Filip |
Claeys |
De Jonkman*** |
Chef, Founder of North Sea Chefs |
Seppe |
Nobels |
Instroom* |
Chef |
Sven en Evelyn |
De Ville |
Frituur Tartaar |
Friturist |
Joke |
Michiel |
Souvenir** |
Restaurant manager |
Pieter |
Devolder |
ZUUT |
Patissier |
Lien |
Vandeputte |
Réliva |
Chef |
Raf |
Van Pottelbergh |
Brouwerij 3 fonteinen |
Brewery ambassador |
Tim en Inge |
Boury |
Restaurant Boury*** |
Chef and restaurant manager |
Thomas |
Cools |
Grondwitloof Familie Cools |
Endive farmer |
Willem |
Hiele |
Restaurant Willem Hiele* |
Chef |
Frédéric |
Van Tricht |
Kaasaffineurs Van Tricht |
Cheese ager |
Voor meer info, surf naar www.visitflanders.com/goesting
(DV)