Vanaf 1 oktober krijgen Business Class passagiers op de langeafstandsvluchten van Brussels Airlines gerechten van de Gentse tweesterrenchef Michaël Vrijmoed van het gelijknamige restaurant Vrijmoed geserveerd. Vrijmoed wordt zo de veertiende sterrenchef in het rijtje van Belgische topchefs, waarmee de luchtvaartmaatschappij sinds 2013 haar passagiers met culinaire hoogstandjes in de watten legt.

Wat tien jaar geleden met gastronomische menu’s van sterrenchef Geert Van Hecke begon, is anno 2023 uitgegroeid tot een ware traditie voor de reizigers op intercontinentale vluchten bij Brussels Airlines. Elk jaar bedenkt een Belgische sterrenchef een driegangenmenu op basis van typische Belgische recepten en ingrediënten. Vanaf oktober zijn de menu’s, die elke drie maanden zullen veranderen, van tweesterrenchef Michaël Vrijmoed. De bijhorende wijnen van Belgische bodem zijn net als de voorbije jaren gekozen door Master of Wine, Jan De Clercq. De Belgische, lokale bieren zijn dan weer geselecteerd door biersommelier Sofie Vanrafelghem. Michaël Vrijmoed is de tweede Oost-Vlaamse chef-kok, na Peter Goossens, waarmee Brussels Airlines samenwerkt.

Michael Vrijmoed : “Het is een eer om als sterrenchef voor de Business Class reizigers van Brussels Airlines te mogen koken. Ik zal de passagiers via mijn gerechten onder meer de smaakvolle Belgische groenten leren ontdekken, net als enkele Oost-Vlaamse streekbieren en kazen van kaasaffineur Van Tricht.” ​

Michael ​Vrijmoed startte zijn culinaire carrière als sous-chef in Hof van Cleve als rechterhand van topchef Peter Goossens. In 2013 opende hij zijn eigen restaurant in Gent. Zijn restaurant behoort tot één van de beste groenterestaurants van de wereld en dat vertaalt zich ook in de menu’s die de chef samenstelde. De Business Class reizigers op de intercontinentale vluchten zullen voor het voor- en hoofdgerecht kunnen kiezen uit een vis- of vleesgerecht of een vegetarisch alternatief.

Michaël Vrijmoed : “Passagiers kunnen uit twee voorgerechten kiezen waaronder één van mijn persoonlijke favorieten: rode biet met Doyenné du Comice peer, mosterdzaad en saus van mierikswortel. Als hoofdgerecht serveren we als vegetarische keuze een knolseldervariatie. Daarnaast is er de keuze tussen fazant of paling in ‘t groen. Als afsluiter kunnen reizigers kiezen uit een kaasplankje met Oost-Vlaamse klassiekers als Belgische Wittekop of Biloete, twee kazen uit het Oost-Vlaamse Lotenhulle of hazelnoot-chocolade taart met vanille-koffiesaus als dessert.”

Belgische gastronomie dus met een Oost-Vlaams accent op en van een heel hoog niveau.

(TB)