Liefst 11.000 bezoekers woonden op zaterdag 9 september de feestelijke opening bij van het in de Brusselse Beurs opgetrokken Belgian Beer World, een interactief biermuseum waarmee men op een 350.000tal bezoekers per jaar mikt. Is Brussel een tweede Atomium in wording rijker?

Voor het eerst in de geschiedenis is de Beurs, waarvan de bouw begon in 1868, echt een openbare plaats geworden. Het schitterend gerestaureerde neoklassistische gebouw alleen al is een bezoekje op zich waard. De Beurs staat voortaan elke dag van 9.30 tot 18 uur open voor het publiek, en telt verschillende gratis toegankelijke ruimtes voor sociale ontmoetingen en creatieve initiatieven, naast werkruimtes zoals een vergader- en een conferentiezaal. In de brasserie Madame Café kan je terecht voor een hapje en een drankje.

De Beurs biedt ook onderdak, op de tweede verdieping, aan Belgian Beer World, een belevingsmuseum (ingang 17€) over de geschiedenis van het Belgische bier, dat trouwens op de lijst staat van immaterieel erfgoed van de Unesco; mooi toch? Het was in zijn toenmalige functie van managing director van de Belgische Brouwers (van september 2011 tot juli 2014) dat Brussels politicus Sven Gatz van het beursgebouw een biermuseum wou maken. Ruim 10 jaar en 90 miljoen € later is het een feit.

“Dit zal een even belangrijke attractie worden als het Atomium”, aldus Sven Gatz, hierin unisono bijgetreden door alle op de opening aanwezige collegae-politici. Voor Philippe Close, burgemeester van de Stad brussel, “is het ook een bewijs dat Brussel ambitieus kan zijn”. Overigens  neemt de Stad Brussel ongeveer de helft van de totale rekening op zich, terwijl ook de Europese Unie, de Federatie van Belgische Brouwers en de federale regering een duit in het zakje deden.

“Tegen 2030 moet het voor Brussel mogelijk zijn om, mede dankzij Belgian Beer World, terug naar 10 miljoen overnachtingen op jaarbasis te gaan”, aldus nog Philippe Close.

De beste quote kwam hoedanook van politicus Rudi Vervoort: “Zelfs voor een politicus kan bier helpen, soms toch…”, knipoogde hij.

Belgian Beer World is ingedeeld in zes zones met elk een apart thema rond de biercultuur. Na een inleiding tot de Belgitude en een geschiedkundig overzicht van bier, kijk je in het hoofd van een brouwer aan de hand van een grote installatie en digitale schermen, en kom je meer te weten over de basisingrediënten van bier, maar ook over hoe brouwers met hun creativiteit aan de slag gaan om nieuwe smaken te creëren.

Alle stappen in het brouwproces, ook de vier gistingsmethodes, worden getoond aan de hand van installaties, waarbij digitale projecties je geregeld uitnodigen om te interageren. Dat zorgt ervoor dat je het hele parcours (in 3 talen) zonder gids kan afleggen, begeleid ook door animatiefilmpjes. Er is ook een ‘beer wall’, een muur van glazen vitrines met liefst 1.100 tentoongestelde bieren.

In een van de laatste ruimtes krijgen bezoekers enkele vragen voorgeschoteld van een virtuele barman. Die moet je helpen om je favoriete Belgische bier te ontdekken, waarna je het kan degusteren op het dakterras, waar een keuze wacht uit 98 flesbieren en 49 bieren van het vat. Het dakterras bezoeken kan tot 18 uur enkel via het museum. Na het sluitingsuur van het museum blijft het dakterras open en kunnen ook mensen zonder museumticket genieten van de brouwsels en het zicht op Brussel, weliswaar enkel vanaf de achterkant van het beursgebouw. Bezoekers kunnen de lift nemen naar deze ‘Sky Bar’.

Of, om het met de woorden van de vertegenwoordiger van de Europese Commissie te stellen: “there is more than just a liquid when you talk about Belgian beer…”

Voor meer info surf naar www.belgianbeerworld.be

 (DV)