Sterrenchef Kevin Lejeune is nog maar net 37, en heeft al een mooi traject afgelegd met meer dan 23 jaar opleiding en ervaring in een aantal Brusselse en Waalse restaurants. Zijn meest recente project op dit moment: Chaga, discreet ingehuldigd op 27 mei.
Dit gloednieuwe restaurant ligt aan de Marnixlaan tegenover het Troonplein, aan de Brusselse Kleine Ring, op de bovenste verdieping van Faubourg 21 – een herenhuis met 20 kamers en suites, een tweede restaurant op het gelijkvloers, een bar, een spa en een fitnessruimte. “Ik ben hier toevallig terechtgekomen,” vertelt de chef. “Ik was totaal niet op de hoogte van dit project. Het werd al 7 jaar geleid door de zelfstandige eigenaars, die een nogal luxueuze locatie in Brussel met een uitstekende service wilden creëren.”
Vanwaar de naam ‘Chaga’? “Chaga’ is een erg vaste, erg harde paddenstoel,” legt de chef uit, “die maar weinigen kennen. Hij groeit voornamelijk in bepaalde gebieden van Canada of Europa op berkenbomen, waar hij beschadigde delen van de boom bedekt als een pleister op een wonde. Het is een grote paddenstoel die men vooral eet om symptomen van darmstoornissen te verlichten. Chaga doet zijn intrede in Europa. Wie wil stoppen met koffie en cafeïne, schakelt over op chaga. Het is een kwestie van keuze, denk ik. Het zijn kleine trends die wij hebben verwerkt in een dessert en in het menu.”
Contrasten
Het gastronomisch restaurant is opgedeeld in twee zones: een lange toog en aan de zijkant een zaal, sober en comfortabel, die samen plaats bieden aan een dertigtal gasten. Het concept van Kevin Lejeune speelt met contrasten. “Je hebt steeds zowat het klassieke zwart-wit contrast. Aan de ene kant heb je met gebrand hout beklede muren, massieve eik en geëmailleerde lavasteen, aan de andere kant hebben we met fluweel gewerkt. Ook op tafel komt ditzelfde contrast terug met ruw, ambachtelijk, in de sintels gebrand servies uit Gent, en daarnaast heel fijn en elegant porselein.
De gerechten worden grotendeels bereid op een robatayaki, een traditionele Japanse barbecue, maar niet volledig, want dat zou saai zijn. Elke gang van het menu is op een of andere manier gelinkt aan deze barbecue. We spelen met de warmte, de geuren, zelfs met verschillende kolen. Dit geldt ook voor de aperitiefhapjes en de zoetigheden.”
Wij serveren gerechten à la carte (behalve op vrijdag en zaterdag, dan serveren we enkel menu’s) of als onderdeel van een 5- of 7-gangenmenu, omnivoor (€ 160/195) of vegetarisch (€ 130/150) met wijnarrangementen of een alcoholvrij alternatief op basis van sappen, infusies en gefermenteerde dranken – het resultaat van de gezamenlijke inspanning van de sommelier en de maître d’hôtel.
“Nooit eerder behoorde zo’n open keuken tot mijn mogelijkheden,” besluit Kevin. “Ik droomde van meer gedeelde momenten, zodat je echt ideeën kan uitwisselen. De mensen die hier komen eten, zitten eerst vijf tot tien minuten aan de toog bij het team, met een hapje en een drankje, en zo kunnen we wat tijd doorbrengen met onze klanten.”
Marnixlaan 21, 1000 Brussel
Van dinsdag tot zaterdag ‘s avonds geopend. Meer info: www.chagarestaurant.com
(MV)