In de gids worden aanbevelenswaardige Belgische wijndomeinen belicht, krijg je een overzicht van Belgische restaurants die focussen op lokale wijn en staat bovendien heel wat achtergrondinfo over de Belgische wijnbouw.

Wijnbouwers uit alle Belgische provincies kwamen op maandag 2 juni naar het Hôtel des Douanes in Brussel afgezakt voor de voorstelling van de derde Belgische wijngids van Gault&Millau. Hoewel het oogstjaar 2024 erg slecht was door de voorjaarsvorst en de aanhoudende regen, kunnen we algemeen stellen dat de Belgische wijnbouw nog steeds in de lift zit. Er komen steeds meer domeinen bij, de productie neemt toe en de kwaliteit stijgt.

De klimaatopwarming is natuurlijk een reden voor de opmars van Belgische wijn, maar er is meer dan dat. Belgische wijnbouwers zijn gedreven, deden intussen de nodige ervaring op, zijn goed opgeleid en investeren in het beste materiaal. Ons land kent intussen 321 geregistreerde wijnbouwers, samen goed voor een areaal wijngaarden van 958 hectare. Reden genoeg dus voor Gault&Millau om met een derde editie van hun wijngids uit te pakken.

Jurerering

Hoe ging Gault&Millau nu te werk voor hun selectie? De organisatie nodigde alle Belgische wijnbouwers die hun wijn publiek verkopen, uit om wijnen in te sturen. 435 wijnen werden blind geproefd en tijdens twee proeverijdagen beoordeeld door ruim 60 gerenommeerde sommeliers uit België en het buitenland. Alle wijndomeinen die met minstens één wijn de door Gault&Millau vastgestelde drempel behalen, worden vermeld in de gids. Dat zijn er 123, goed voor 236 wijnreferenties. Dit zijn 24 extra domeinen en 29 nieuwe referenties ten opzichte van afgelopen editie. In een laatste proefronde werden de best scorende wijnen opnieuw beoordeeld door de jury, die 63 ‘hartendiefjes’ en 27 award winnaars aanwees.

Limburg boven

Afhankelijk van het oogstjaar maken Belgische wijnbouwers ongeveer 50 procent mousserende wijn, 35 procent witte wijn, 10 procent rode wijnen en 5 procent rosé. De witte en mousserende wijnen kregen dan ook de meeste awards. Limburg is al lang een toonaangevende provincie op het vlak van wijn, en dat bleek ook op deze uitreiking. Zes Limburgse wijnbouwers sleepten een award in de wacht, Luik en Namen behaalden er elk vier.

Bij de prijswinnende mousserende wijnen waren wij erg gecharmeerd door de Cuvée Houben Extra Brut van wijndomein Schorpion (Limburg). Bij de witte wijnen beviel de Pinot Gris van Château Bon Baron (Namen) ons. Een erg smaakvolle rosé was dan weer de Mérula Rosé (West-Vlaanderen). Een internationale trend volgend had Gault&Millau ook een award veil voor een oranje wijn: de Contrepoint van domein Vin de Liège (Luik). Het vermaarde wijnhuis Monteberg (West-Vlaanderen), overtuigde de jury dan weer met hun krachtige rode S-IX.

De gedrukte gids, met een bespreking van alle geselecteerde wijnen, kan besteld worden via de Gault&Millau webshop.

www.wineguidebelgium.be

(RDV)