Archibald De Prince zal samen met commis Thibaut Lenaerts ons land vertegenwoordigen tijdens de Europese Finale van de Bocuse d’Or, de belangrijkste en meest prestigieuze kookwedstrijd ter wereld.

De Bocuse d’Or werd in 1987 opgericht door de legendarische chef Paul Bocuse, en wordt sindsdien om de twee jaar georganiseerd. Met de deelname van 67 landen verdeeld over vijf continenten, verenigt de Bocuse d’Or ‘s werelds beste chefs in een epische strijd om gastronomische suprematie.

De Belgische selectie bestond dit jaar uit Therance Dalpez, Curtis Mulpas en Archibald De Prince. Ze beschikten over exact 5 uur en 35 min. om hun bereidingen van een vegetarische millefeuille, alsook van Mechelse Koekoek en minstens 2 vrij te kiezen schaaldieren te presenteren aan de jury, bestaande uit 30 top chefs met meer dan 40 Michelin sterren.

Winnaar van de gouden medaille werd Archibald De Prince (32) uit Aarlen, sous-chef van het Luxemburgse restaurant La Distillerie (Château de Bourlingster). Hij haalde het van Curtis Mulpas (tweede) en Therance Dalpez (derde).

“Archibald was net iets beter voorbereid en beter georganiseerd, waardoor hij enerzijds meer rust uitstraalde en anderzijds meer focus op zijn gerechten kon leggen. Op dit niveau zitten de verschillen in de details, en de manier waarop er gewerkt wordt speelt daarin een belangrijke rol in”, aldus Lode De Roover, voorzitter van Bocuse d’Or Belgium en chef van Fleur de Lin (1 Michelin ster) in Zele.

De chef zelf heeft nog een andere verklaring voor zijn zege.

“Nadat ikzelf tweede was geworden tijdens de vorige editie van de nationale selectie van de Bocuse d’Or in 2021, heb ik de Belgische ploeg 2 jaar kunnen coachen, in 2022 in Budapest en begin 2023 in Lyon. Op die manier kon ik me onderdompelen in de filosofie van de wedstrijd en de technieken”.

Archibald De Prince zal zich tijdens de Europese finale op 19 en 20 maart in het Noorse Trondheim laten bijstaan door commis Thibaut Lenaerts (Hotelschool Namen), die een eerste plaats behaalde tijdens de ‘Commis Chalenge’. Indien geselecteerd bij de eerste 10 stoot België door naar de wereldfinale in januari 2025 in Lyon.

“Met Archibald en Thibaut hebben we alvast een sterk team en verwacht ik echt ver te kunnen geraken,” aldus Lode De Roover. “Ikzelf zal het team coachen, en Viki Geunes zal ons team vervolledigen als jurylid. Ik reken op minstens een evenaring van mijn achtste plaats vier jaar geleden, en wie weet een podiumplaats”.

Archibald De Prince treedt zelf deze mening bij.

“Het is echt wel de bedoeling om in Trondheim binnen de top 10 te eindigen en door de stoten naar de wereldfinale, waar we zo hoog mogelijk moeten proberen te eindigen, zo stelt hij. Ik wil via de Bocuse d’Or mijn werktechnieken, nauwkeurigheid en managementtechnieken optimaliseren, en ze nadien aanwenden bij mijn nieuw op te starten restaurant in Luxemburg”.

Voor meer info, surf naar www.bocusedor.be

(dv)
foto’s: © Pieter D’Hoop