Robin Haquenne zal België vertegenwoordigen op de Internationale Culinaire Prijs “Le Taittinger” op 28 januari in Parijs

Het is een van de meest prestigieuze Culinaire Wedstrijden, na de zeer gemediatiseerde “Bocuse d’Or” in Lyon. De eerste editie dateert van 1967. Het jaar ervoor, op een avond tijdens het oogstseizoen, dineerde Claude Taittinger, CEO van de gelijknamige Champagne, met Georges Prade, Commandant van de Orde van de Coteaux de Champagne. Ze besluiten tussen twee glazen door om een culinaire wedstrijd te organiseren die gewijd is aan de gastronomie en die chef-koks van over de hele wereld verwelkomt.

Vanaf het begin was de wedstrijd een groot succes en werd zelfs een van de meest gerenommeerde ter wereld. Dit jaar blaast hij 53 kaarsjes uit. Slechts één Belg won hem, in 1969: het was Camille Lurquin, chef-kok van “La Villa Lorraine” (een restaurant met twee sterren in die tijd, in afwachting van de hoogste bekroning, drie sterren, die in 1972 werden verleend). Het jaar daarop was de winnaar een zekere Joël Robuchon…

Na selecties per landengroepen wordt de Benelux dit jaar vertegenwoordigd door de jonge Belgische chef Robin Haquenne van het restaurant “Rob’s Corner” in Ciney, geadviseerd door Pierre Résimont (“L’Eau Vive” in Arbre), die de voorzitter was van de nationale finale. Voor de internationale finale in Parijs gaat hij de strijd aan met zeven andere landen. De jury wordt voorgezeten door Emmanuel Renaud van het driesterrenrestaurant “Flocons de Sel” in Megève. Naast een verplicht recept is het product dat de finalisten dit jaar (als vrij recept) moeten gebruiken sint-jakobsschelpen.

Robin heeft al mooie herinneringen aan het werk in de keuken: een stage in de “Auberge du Vieux Puits” in Fontjoncouse (in de Languedoc-regio van Corbières), het driesterrenrestaurant van Gilles Goujon, en ook in het “Prieuré Saint-Géry”, het sterrenrestaurant van Vincent Gardinal in Beaumont. Robin Haquenne viert zijn 25ste verjaardag twee dagen voor de grote finale in Parijs, die zal worden gehouden in “L’Eléphant Paname”, een belle époque herenhuis, en een kunst- en danscentrum.