Afgelopen week vond in Vlaanderen de achtste editie van de Week van de Korte Keten plaats, waarbij de Vlaamse provincies, de Vlaamse overheid (Agentschap Landbouw en Visserij), het Steunpunt Korte Keten en de VLAM eerlijke, lokale hoeve- en streekproducten in de kijker zetten. De Vlaming draagt de korte keten immers een warm hart toe.
De “aftrap” van deze actie werd gegeven door Vlaams minister Jo Brouns en gedeputeerde Joke Schauvliege, en dit bij Mili Hoevezuivel in Lokeren, waar overigens lekker hoeve-ijs geproduceerd wordt.
Er werden verschillende activiteiten georganiseerd door landbouwers, coöperaties, verenigingen, steden, gemeenten en provincies. Het aanbod bestond uit een instuif met live muziek op de hoeve, een korteketenmarkt, een ontbijt of picknick met hoeveproducten, fiets- en wandeltochten, rondleidingen op de hoeve, kinderanimatie, lezingen, proeverijen van alcoholvrije bieren en -wijnen enz.
Vlnr. Bavo en Isabelle van Mili Hoevezuivel, Filip Fontaine (CEO VLAM), Jo Brouns (Vlaams Minister van Landbouw), Joke Schauvliege (Gedeputeerde bevoegd voor Landbouw en Platteland), Filip Liebaut (schepen van Landbouw en Dierenwelzijn Stad Lokeren) en Filip Antheunis (burgemeester Stad Lokeren) foto Stad Lokeren.
De Vlaamse provincies en de VLAM werkten ook een wedstrijd uit. Iedereen die tussen 17 mei en 30 juni een aankoop doet in de korte keten, maakt kans op mooie prijzen zoals o.a. geschenkmanden met hoeveproducten, overnachting op de hoeve enz. In Vlaanderen kan je deelnemen bij 707 verkooppunten van korteketenproducten. Deelnemende producenten, prijzen en voorwaarden zijn te vinden op www.weekvandekorteketen/wedstrijd
“Deze wedstrijd heeft een zeer grote impact en een drempelverlagend effect bij de consument, aldus Filip Fontaine, CEO van de VLAM. De afgelopen 5 à 6 jaar zijn de lokale aankopen in al onze sectoren dan ook structureel gestegen met 7 à 8%. Van 15 tot 21 september aanstaande organiseren we ook een Lekker van bij Ons Week (www.lekkervanbijons.be), en in de loop van de maand september zal ook de nieuwe Vis van het Jaar bekend gemaakt worden”.
Uit onderzoek van iVox uit 2024, in opdracht van de VLAM, blijkt ook dat de korte keten veel appreciatie geniet bij de Vlaming. Het directe contact en het feit dat je weet waar je producten vandaan komen, worden bijzonder gewaardeerd. Producten recht van bij de boer worden bovendien als heel vers, lekker en beter voor het milieu ervaren.
We spreken van korte keten als voeding via de kortste weg van bij de boer of de producent op je bord terechtkomt. De voordelen van korte keten: er is meer contact tussen consument en producent; er is weinig transport nodig; de producent ontvangt een eerlijke prijs; de consument krijgt verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer; voedselkilometers en verpakkingsafval zijn beperkt, en het is een stimulans voor de lokale economie.
De meest toegepaste verkoopsvormen zijn de hoevewinkels en de boerenmarkten. Samen vertegenwoordigen zij 1,3% van de distributie van verse voeding in Vlaanderen ( bron: YouGov, 2024). Daarnaast zijn er ook automaten, afhaalpunten, webwinkels, pakketsystemen en pluktuinen. Sommige korteketenondernemers hebben ook een verbruiksruimte en bieden toeristische formules aan.
Voor meer info over de korte keten, surf naar www.rechtvanbijdeboer.be.
(dv)