De sociale partners van de horeca (Horeca Vlaanderen, Comeos, ABVV en ACV) hebben via de vormingsorganisatie Horeca Forma een onderwijsproject ontwikkeld dat zevendejaarsleerlingen opnieuw de essentiële ondernemersvaardigheden bijbrengt.
In hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge ontvingen 64 leerlingen het nieuwe sectoraal attest Ondernemerschap. Het betrof leerlingen van twee scholen: Ter Groene Poorte zelf en Hotelschool Hasselt. Het schooljaar 2024-2025 was een pilootproject, volgend schooljaar nemen zeker nog 17 extra scholen deel.
Het project kwam er omdat er, sinds de afschaffing van de vestigingswet en het attest bedrijfsbeheer in 2018, in arbeidsmarktgerichte opleidingen nog weinig aandacht is voor ondernemende competenties. Problematisch, zeker in een sector als horeca, waar een combinatie van vakkennis én ondernemerszin cruciaal is om vroegtijdige stopzettingen te vermijden. Uit recente cijfers van Statbel blijkt dat meer dan de helft van de Belgische ondernemingen de eerste tien jaar niet overleeft. Tijd dus om het roer om te gooien, vonden de sociale partners van de horeca (Horeca Vlaanderen, Comeos, ABVV en ACV). Via de sectorale vormingsorganisatie Horeca Forma geven ze nu jongeren opnieuw de kans om al op school essentiële ondernemersinzichten op te doen.
Ook Matthias De Caluwe, CEO van werkgeversorganisatie Horeca Vlaanderen, was naar Brugge afgezakt. “Horeca draait om gastvrijheid, beleving en smaak. Maar je bouwt geen toekomst enkel met passie hiervoor, ook kostprijsberekeningen, het inschatten van loonkosten, het opzetten van marketing acties… horen erbij. Het is nog steeds zo dat het rendement van een horecazaak gemiddeld een vierde lager ligt dan het rendement van een zaak uit een andere sector. Daar moet dringend verandering in komen”, aldus De Caluwe.
De CEO brak bij de leerlingen ook een lans voor een gemengde carrière in de horeca. “Je kan perfect starten met werken voor een baas, en dan als zelfstandige aan de slag gaan, om later je ervaring door te geven als lesgever, bijvoorbeeld in een hotelschool.”
Inge Waeles van Boury als ambassadeur
Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma, licht toe waarom net nu gestart werd met de opleidingen. “We onderzoeken al 3 jaar de ondernemerscompetenties bij laatstejaars in horecascholen. De resultaten maakten ons ongerust. Dat we net nú ingrijpen, is geen toeval. Door de onderwijshervorming komt er tot 8 uur vrij in de specialisatiejaren. Het project Ondernemerschap biedt invulling voor die uren, én perspectief op een attest met duidelijke meerwaarde. Dat zal leerlingen extra motiveren om het zevende jaar aan te vatten.”
Tijdens de lessen krijgen de leerlingen uitleg over thema’s als financieel beheer, kostprijsberekening, vergunningen, personeelsbeleid en marketing. Opmerkelijk was dat bij een pré-test slechts de helft van de leerlingen slaagde, terwijl dat bij de eindtest 87 procent was. Een aanduiding dat er doorheen het schooljaar goed gewerkt werd met de leerlingen.
Inge Waeles, gastvrouw en medezaakvoerder van driesterrenrestaurant Boury, treedt op als ambassadeur van het nieuwe attest Ondernemerschap en deelde de diploma’s uit. “Ik weet uit ervaring hoeveel je nog moet leren als je start. Hoe meer je op school al meekrijgt, hoe beter. Jongeren moeten beseffen wat er echt komt kijken bij ondernemen: heel wat verantwoordelijkheid, cijfers, keuzes maken, … Als ambassadeur van dit project hoop ik jongeren beter te kunnen voorbereiden op hun grote droom: ooit een eigen horecazaak starten.”
(RDV)