Waarom zou je je beperken tot één gerecht als je in één culinaire ervaring kan genieten van een hele waaier aan smaken? Om gastronomie toegankelijker en gezelliger te maken, zetten steeds meer restaurants in op het concept van gerechten om te delen.

Van verfijnde kleine bordjes tot gezellige grote tafels kent deze food sharing trend een enorme opmars. Steeds meer restaurants kiezen voor dit model, en bieden menu’s aan die in de eerste plaats gericht zijn op gezellig samenzijn.

Een opkomende gastronomische trend

Of je ze nu kleine bordjes, tapas, hapjes of mezze noemt, gerechten om te delen zijn tegenwoordig een van de grootste trends in de restaurantsector, gedragen door de veranderende eetgewoonten. Het enthousiasme voor deze borden om te delen dateert uit de jaren 1980, met de popularisering van de Spaanse tapas die de weg vrijmaakten voor andere culinaire tradities zoals de mediterrane mezze.

Dit formaat heeft de restaurants verover, en heef zich gevestigd dankzij de jongere generaties, die dol zijn op gedeelde momenten en actief zijn op sociale netwerken, waarop borden om te delen snel hun plaats hebben gevonden. Deze informele formaten verschijnen thans op de menukaarten van restaurants, wat een keerpunt betekent in de restaurantsector en het traditionele driegangenmenu op zijn kop zet. Geen individueel geserveerde gerechten meer, maar een opeenvolging van porties om te delen, waardoor de maaltijd een echte sociale ervaring wordt.

Meer flexibiliteit en gezelligheid

De eetgewoonten veranderen met de komst van de nieuwe generaties, die leidt tot een destructurering van de maaltijden ten voordele van een meer flexibele en spontane consumptie. De moderne consument, die steeds meer gehaast is, geeft de voorkeur aan vrijheid: hij wil eten waar, wanneer en hoe hij dat wil. De opkomst van het aanbod aan borden om te delen, dineraperitieven en afterworkformules illustreert deze evolutie perfect, met meer gevarieerde menu’s die het traditionele diner kunnen vervangen.

Of het nu met vrienden, familie, met z’n tweeën of voor liefhebbers van culinaire ontdekkingen is: deze keuken, een mix van streetfood en traditie, spreekt aan door zijn flexibiliteit en zijn vermogen om zich aan te passen aan ieders wensen, en biedt zo een vrijer, gezelliger alternatief voor een traditioneel menu aan. Naast het vermijden van de frustratie van één enkele keuze, biedt dit formaat een grote verscheidenheid aan smaken en texturen aan, en is het geschikt voor alle diëten: vegetariërs, veganisten, glutenvrij eters of vleesliefhebbers, iedereen vindt hier zijn gading…

Een compleet heruitgevonden menu

Restaurants die dit concept invoeren, moderniseren hun menu door de grootte van hun gerechten aan te passen en de traditionele structuur van voorgerecht, hoofdgerecht en dessert los te laten. In plaats daarvan bieden ze formules aan zoals ‘keuze uit 4 gerechten’ of ‘gerechten voor 3 personen om te delen’. Reken voor twee personen op 4 tot 5 gerechten om te delen.

Of het nu in de vorm van hapjes, lepeltjes of zoete lekkernijen is, het is essentieel om het ontwerp van de gerechten te herzien, zodat elke hap dezelfde smaakbeleving biedt voor de hele tafel. Gerechten om te delen bieden ook een ideale proeftuin voor koks om nieuwe smaken en recepten uit te proberen, waarbij ze ingrediënten van over de hele wereld kunnen verkennen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan, zonder het hele menu om te hoeven gooien.

Winstgevendheid en optimalisatie voor restauranthouders

Borden om te delen brengen niet alleen de tafelgenoten dichter bij elkaar, maar vormen ook een strategische kans voor restauranthouders. Deze moderne en aantrekkelijke aanpak valoriseert culinaire creativiteit, optimaliseert de winstgevendheid en beperkt voedselverspilling, terwijl ze de druk van het klassieke serveren van individuele borden vermindert. De flexibiliteit van dit concept vergemakkelijkt het beheer van de dienst en vermindert de druk op de keukenteams, die de gerechten geleidelijk aan kunnen uitsturen, zonder strikte tijdsbeperkingen.

Food sharing is zo een efficiënte hefboom geworden om de winstgevendheid van een restaurant te boosten en de omzet te stimuleren, terwijl het aanbod wordt gediversifieerd en er nieuwe consumptiemomenten worden gecreëerd, zoals afterworks. Omdat klanten geen individuele porties bestellen, is het immers mogelijk om kleinere hoeveelheden te serveren en toch een stabiele omzet te behouden, of zelfs de winstmarges te verhogen. Bovendien zorgt de trend van delen ervoor dat klanten vaak meerdere borden bestellen, waardoor het gemiddelde bedrag per tafel stijgt, veel meer dan bij een klassieke maaltijd met slechts één bord per persoon. Hoewel de eindprijs soms hoger kan uitvallen, vinden de consumenten deze ervaring rijker en gezelliger.

Creativiteit, om eerst met het oog te proeven

In een wereld waarin de culinaire ervaring even visueel als smakelijk is, is creativiteit een essentieel ingrediënt geworden van de gerechten om te delen. Koks wedijveren in vindingrijkheid om buiten de gebaande paden te denken en originele alternatieven aan te bieden voor de traditionele vleeswaren- of kaasplankjes. Deze creatieve golf uit zich in een explosie van smaken en kleuren, waarin variatie, versheid en kwaliteit centraal staan. Lokale vleeswaren, biologische producten en vergeten groenten worden gecombineerd om gasten te verrassen en te verwennen. De borden, echte smaakkunstwerken, worden met zorg gepresenteerd om de eetlust te stimuleren en uit te nodigen tot delen.

Vandaag de dag is het presenteren van kwaliteitsproducten op deze kleine bordjes een grote troef geworden voor koks, die de klassieke recepten heruitvinden en durven te experimenteren met gedurfde combinaties. Kortom, creativiteit is dé sleutel geworden om van een eenvoudige maaltijd een onvergetelijke ervaring te maken, waarbij het plezier voor het oog net zo belangrijk is als dat voor de smaakpapillen.

Wanneer kwaliteit en milieubewustzijn hand in hand gaan

Food sharing richt zich ook op kwaliteitsproducten en specialiteiten, wat zorgt voor een unieke ervaring voor de gasten. De focus ligt steeds meer op korte ketens en transparantie over de herkomst van producten, die steeds vaker op de menu’s staat, om zo tegemoet te komen aan de verwachtingen van steeds beter geïnformeerde en betrokken klanten.

Het aanbod van gerechten om te delen helpt ook om voedselverspilling te verminderen, omdat de porties worden aangepast aan de gevarieerde eetlust van de gasten. Deze aanpak bevordert niet alleen het delen, maar sluit ook perfect aan bij een milieubewuste benadering, een cruciale factor in een tijd waarin voedselverspilling een aanzienlijke bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen.

De opkomst van plantaardige gerechten in de kunst van het delen: een keuken voor de toekomst

Pickles, groentechips, tapenades… Borden om te delen bevatten steeds meer plantaardige opties om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar vegetarische en veganistische gerechten. De keuken van het Midden-Oosten is hierbij een grote inspiratiebron: pita’s, platte broden en hummus, gemaakt van natuurlijke en kleurrijke ingrediënten, vormen een interessant alternatief voor de traditionele kaas- en vleeswarenplankjes.

Gezonde, lichte opties zoals zaden en hartige popcorn vervangen voordelig de ultra bewerkte aperitiefproducten. Ze bieden een smakelijk, evenwichtig alternatief en voldoen aan een groeiende vraag naar gezondere, natuurlijke, duurzame en milieuvriendelijke opties, zonder ooit het belang van delen en gezelligheid uit het oog te verliezen.

[ Eugénie Pagot ]