Dat Belgische restaurants de groenten hoog in het vaandel dragen, bewijzen de onlangs uitgereikte We’re Smart Awards. In de top 10 van deze onbetwistbare referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit werden immers twee Belgische restaurants opgenomen, met name Vrijmoed uit Gent op plaats 4 en Humus x Hortense uit Brussel op plaats 9. In de top 100 van deze jaarlijkse awards staan er in totaal 16 Belgische groenterestaurants; niet slecht. De Discovery Award voor ons land werd in de wacht gesleept door restaurant Neon uit Lier, dat pas in februari ll. de deuren opende.

Het beste groenterestaurant ter wereld is, voor het tweede opeenvolgende jaar, De Nieuwe Winkel van chef Emile van der Staak uit het Nederlandse Nijmegen (www.denieuwewinkel.com)

Naast de We’re Smart Awards dingen er ook jaarlijks, per land, drie restaurants mee naar de Discovery Award. Die prijs erkent de inspanningen van nieuwe talenten en wordt enkel bekend gemaakt als er minstens drie nieuwe ontdekkingen met minstens vier Radijzen in het land aanwezig zijn. De winnaar in ons land is Neon, een Liers restaurant dat, los van de Discovery Award, een 56ste plaats behaalde in de algemene top 100.

De online culinair-gastronomische gids We’re Smart Green Guide recenseert jaarlijks zo’n 1.200 restaurants in 50 landen wereldwijd en rangschikt hen van 1 tot 5 Radijzen, op basis van het gebruik van groenten en fruit in hun gerechten. De ranking wordt opgesteld door een internationaal experte team van We’re Smart onder leiding van Frank Fol, dé Belgische chef avant la lettre als het over de promotie van onze groenten gaat.

In deze We’re Smart Green Guide kreeg Neon uit Lier de maximumscore op vlak van het gebruik van groenten en fruit. De zaak werd in februari ll. opgestart door chef Nils Proost en gastvrouw Annelies Tersago, die voordien gedurende 10 jaar het restaurant Petit Cuistot in Lier runden.

“Seizoensgroenten en -fruit, geteeld bij boeren in de buurt, zijn het DNA van onze keuken, aldus chef Nils Proost. Hoewel we ook vis (uit onze Noordzee) en vlees serveren (elk dier uit onze sappige weiden wordt steeds van kop-tot-staart verwerkt), maken groenten en fruit 80% uit van onze menu’s. Er zijn dan ook oneindig veel combinaties mogelijk met groenten en fruit, mede dankzij de verschillende bewarings -en bereidingstechnieken die we hier in onze keuken toepassen (roken, drogen, fermenteren, pekelen enz.). We kijken ook nauw toe op het vermijden van verspilling. Preigroen, knolselderschillen, wortelschillen en appelklokhuizen zijn maar enkele voorbeelden die in de thuiskeuken zonder nadenken worden weggegooid, maar net daar begint ons creatief proces. Niet enkel omdat verspillen zonde is, maar ook omdat hier nog veel smaken kunnen uitgehaald worden. We werken ook aan een eigen moestuin. De komende jaren, en van zodra de hele site waarop ons restaurant gevestigd is, klaar is, zal er een urban farm aangelegd worden achter onze keuken. Met originele bereidingen van groenten en fruit kan je immers doorwinterde culinaire liefhebbers alsnog verrassen, en ik zal me in de toekomst dan ook op deze manier blijven onderscheiden”.

 

TOP 10 WE’RE SMART AWARDS

1 DE NIEUWE WINKEL Nederland
2 EL INVERNADERO Spanje
3 PIAZZA DUOMO Italië
4 VRIJMOED België
5 L’OUSTAU DE BAUMANIERE Frankrijk
6 FLORE Nederland
7 RICARD CAMARENA Spanje
8 GERANIUM Denemarken
9 HUMUSxHORTENSE België
10 VILLA AIDA Japan

 

(dv)