Familia Torres, sinds de 16ᵉ eeuw gevestigd in de Catalaanse regio Penedès, richtte haar wijnhuis in Vilafranca del Penedès op in 1870. Intussen is het al de vijfde generatie die instaat voor het maken van wijnen van unieke wijngaarden en historische landgoederen. Ze recupereren voorouderlijke wijnstokvariëteiten en ontwikkelen regeneratieve wijnbouw. Een bezoekje waard.
Het bestrijden van de klimaatcrisis is sinds 2008 één van de belangrijkste actiepunten van Familia Torres. Zij doen dit door middel van initiatieven gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot. Met een historische aanwezigheid in de regio Penedès, Conca de Barberà, Priorat en Costers del Segre bezit Familia Torres ook wijngaarden en wijnhuizen in de belangrijkste wijnproducerende streken van Spanje (Rioja, Ribera del Duero, Rueda en Rías Baixas), alsook in Chili en Californië. Daarnaast zijn ze ook lid van Primum Familiae Vini, een vereniging van 12 van Europa’s meest prestigieuze wijnbouwfamilies, waaronder Sassicaia, Vega Sicilia, Beaucastel en Pol Roger.
Miguel Torres heeft zijn betrokkenheid getoond als medeoprichter van twee belangrijke organisaties in de strijd tegen klimaatverandering: International Wineries for Climate Action en Association of Regenerative Viticulture. Laatstgenoemde vereniging combineert een reeks technieken voor het vastleggen van koolstof in de bodems van wijngaarden om hun biologische activiteit te verhogen en ze weer tot leven te brengen, maar alleen met organisch materiaal uit de wijngaarden. De belangrijkste elementen van deze benadering zijn: plantendek, organische bemesting, herkauwers in de wijngaarden en niet ploegen. Deze werkwijze komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en is nog niet wijdverspreid in Frankrijk, maar wel erg populair in de Verenigde Staten en Chili.
Onderzoek en ervaring
Naast biologische wijnbouw in bijna al haar wijngaarden interesseert Familia Torres zich al jaren voor oude variëteiten die bestand zijn tegen droogte, één van de plagen van de regio.
Niet ver van de maatschappelijke zetel heeft het bedrijf ook een opmerkelijke serre ontwikkeld met ongeveer zestig oude variëteiten, waarvan sommige nog niet eens geïnventariseerd zijn, zoals forcada, pirene, moneu, Querol en Gonfaus.
Het Torres & Earth-programma, dat in 2008 van start ging, heeft als doel om Zero Carbon te bereiken in 2040. In 16 jaar tijd is een eerste vermindering van 37% bereikt, met de hoop op een percentage van 60% in 2030. Een tiental projecten op het gebied van energieoptimalisatie, duurzame architectuur, de ontwikkeling van hernieuwbare energie (zonnepanelen, biomassa), afvalbeheer en waterrecyclage, regeneratieve landbouw en R&D+i (verminderen van pesticiden) moeten helpen om dit doel te bereiken.
De wijnen
Vertegenwoordigd in België door Le Wine, biedt Torres tientallen wijnen aan, waarvan sommige gedegusteerd in het gezelschap van ‘Chief Winemaker’ Josep Sabarich, allemaal van onberispelijke kwaliteit en vaak zeer betaalbaar. Hier zijn enkele van de wijnen die verkrijgbaar zijn voor de horeca:
Salmos 2020, DO Priorat: een blend van cariñena en garnacha, vol en krachtig, met een opmerkelijke zuurheid. Precies genoeg hout om het fruit meer kracht te geven.
Perpetual 2019, DOQ Priorat: we schakelen hier over naar een ander register met deze wijn van cariñena-wijnstokken van 80 tot 100 jaar oud, aangevuld met een beetje garnacha. We ontdekken een geconcentreerde zuurheid, typisch voor Priorat, met een afdronk gedomineerd door aroma’s van framboos.
Purgatori 2021, DO Costers del Segre: we gaan duidelijk richting het paradijs met een mix van garnacha en cariñena uit een regio waar irrigatie verplicht is om verdamping en uitdroging van de druiven te voorkomen. Een zeer expressieve en intense wijn, rijk aan aroma’s van bosbessen, veenbessen en morellen.
Milmanda 2021, DO Conca de Barberà: deze witte wijn, sinds 1985 geproduceerd in het zuiden van Catalonië, biedt een prachtige expressie van Chardonnay, met veel frisheid in de mond. Dit is te danken aan een rijping in vaten van 300 liter, vervolgens in kuipen van 1500 liter om daarna een jaar te rijpen op droesem in vaten.
Mas La Plana 2019, DO Penedès: een verandering van stijl met deze Cabernet Sauvignon van een domein dat sinds 2020 aan regeneratieve landbouw doet. Mooie kruiden, structuur en een gemiddelde zuurheid, met een rijping in Cognac- en Bourgogne-vaten.
Grans Muralles 2019, DO Conca de Barberà: een haute couture-blend voor deze wijn, samengesteld uit cariñena, garnacha, Quarol, Monastrell en Garró, gerijpt op warme, stenige bodems. Structuur en zijdezachte tannines, met rondheid en vloeiende elegantie.
Fransola 2023, DO Penedès: deze Sauvignon Blanc, afkomstig van een historisch domein in één van de hoogste gebieden van de Penedès, verrast met zijn jeugdige frisheid en levendigheid. Licht en aangenaam.
Clos Ancestral 2023, DO Penedès: een blend van Moneu, Tempranillo en garnacha, deze zeer veelzijdige rode wijn past perfect bij tal van lokale specialiteiten. Hij is ook verkrijgbaar in een witte variant (85% Forcada en 15% Xarel-lo), druivenrassen die zich uitstekend aanpassen aan de klimaatverandering.
Het Amerikaanse avontuur van Jean Leon
Sinds 1996 beheert de dochter van de baas, Mireia Torres, de wijngaarden in de regio Penedès die op de markt worden gebracht onder het merk Jean Leon, waarvan de oorsprong nogal vergezocht is. Ángel Ceferino Carrión Madrazo, de toekomstige Jean Leon, werd in 1928 geboren in Santander. Hij startte als carrosseriebouwer, maar deze baan gaf hij op om zijn geluk te beproeven in Frankrijk, waar hij werkte als ober en tolk. Zijn ambitie was echter om naar Guatemala te verhuizen.
Berooid, na verschillende mislukte pogingen, reisde hij als verstekeling op een passagiersschip dat hem niet naar Zuid-Amerika bracht maar… naar de Verenigde Staten. Toen hij in New York aankwam, begon hij te werken als afwasser in een bar. Zijn papieren waren gestolen. Hij besloot zich te laten naturaliseren onder de naam Justo Ramón León: overdag werkte hij als taxichauffeur met vergunning 3055 en ‘s nachts als ober in luxehotels.
Wat volgde was een leven vol wendingen, onmogelijk samen te vatten in een paar regels, waarin hij omging met de grootste sterren van Hollywood en zijn eigen restaurant opende, La Scala, waar hij een kelder aanlegde met meer dan 25.000 flessen wijn.
De volgende stap was de aankoop van 150 hectare aan wijngaarden in de regio Penedès, waar hij de lokale druivensoorten verving door druivensoorten geïmporteerd uit Frankrijk: cabernet sauvignon, cabernet franc en chardonnay. De wijnen werden destijds naar zijn restaurant in Beverly Hills gestuurd. In 1996, kort voor zijn dood, kocht de Familia Torres het landgoed en nam het op zich om de naam van Jean Leon te vereeuwigen.
Ook hier wordt regeneratieve wijnbouw toegepast en biodiversiteit bevorderd in alle gebieden. Onder de gedegusteerde wijnen bevonden zich een verbazingwekkende xarel-lo 2023 met heerlijke citrusaroma’s, Vinya Gigi met een indrukwekkende lengte in de afdronk en La Scala, een 100% oude cabernet, die 5 jaar rijpt voordat hij op de markt komt. Te combineren met elk verfijnd gerecht.
[ Marc Vanel ]