‘s Werelds grootste onderscheiding voor duurzame, plantaardige gastronomie

Vorig jaar werd Valencia in Spanje uitgeroepen tot ‘Europese groene hoofdstad’. De prijzen voor deze duurzame, plantaardige gastronomie werden hier uitgereikt.

De Belgische Frank Fol, vooral bekend als ex-restauranthouder in Leuven en als ex-voorzitter van The Mastercooks of Belgium, staat aan de basis van dit concept. De stad, gekend voor haar grote culinaire specialiteit (paella), mocht meer dan 200 internationale chefs en gespecialiseerde journalisten verwelkomen voor de ceremonie waarbij de nieuwe Gids van 2024 werd voorgesteld aan 1.300 restaurants uit de hele wereld, gerangschikt op basis van creativiteit en inzet voor duurzaamheid. Een gids die het Madrileense restaurant ‘El Invernadero’ uitroept tot het beste plantaardige restaurant ter wereld. De sterrenchef (met een rode en een groene ster) Rodrigo de la Calle biedt vegetarische en veganistische gerechten aan, waarbij hij groenten gebruikt als basis voor zijn creaties. Hij werkt uitsluitend met lokale en seizoensgebonden producten. Een omnivoor restaurant waar dierlijke eiwitten bijdragen aan de smaak. Het gaat vooraf aan het beroemde ‘Central’ in Lima (Peru), ‘Piazza Duomo’ in Alba (Italië), ‘Vrijmoed’ in Gent en ‘Flore’ in Amsterdam. In Gent stelt de met twee Michelinsterren bekroonde Michaël Vrijmoed een menu voor dat uitsluitend is gewijd aan groenten, gecombineerd met alcoholvrije dranken.

Als gastland van deze ceremonie heeft Spanje maar liefst acht restaurants in de top 100. Valencia telt 17 bekroonde restaurants (acht meer dan in 2023), waaronder Ricard Camarena (zesde op de wereldranglijst) en Begoña Rodrigo (restaurant ‘La Salita’), uitgeroepen tot ‘groentechef van het jaar’. En we blijven in Spanje: de ‘Discovery Award’ ging naar Carito Lourenço en Germán Carrizo van het met een Michelinster bekroonde Valenciaanse restaurant ‘Fierro’ voor hun 100% vegetarische menu’s.

En België? 15 restaurants in de top 100

Naast de vierde plaats voor ‘Vrijmoed’, staan er maar liefst vijftien Belgische etablissementen in de top 100 van deze belangrijke wereldwijde onderscheiding voor duurzame plantaardige gastronomie. ‘Humus & Hortence’ in Brussel springt eruit met een negende plaats. ‘L’Air du Temps’ (in Liernu) van San Degeimbre werd 17de, ‘De Vijf Seizoenen’ (Brakel) 23ste, Anabelle Meirlaen (Marchin) 28ste, ‘Amaranth’ (Merelbeke) 33ste, ‘Menssa’ van Christophe Hardiquest (Sint-Pieters-Woluwe) 37ste, ‘‘t Aards Paradijs’ (Merendree) 44ste, ‘Zilte’ (Antwerpen) 49ste, ‘Neon’ (Lier) 52ste, ‘L’Air des Sens’ (Zoutleeuw) 56ste, ‘Souvenir’ (Gent) 63ste, ‘Le Vieux Château’ (Vloesberg) 65ste, ‘Hofke van Bazel’ (Bazel) 66ste, ‘De Parterij’ (Dilsen-Stokkem) 76ste en Patrick Devos (Brugge) 95ste.

[ Patrick Fiévez ]