In toegankelijke restaurants en cafés is iedereen welkom: ook mensen die minder mobiel zijn of minder goed zien. Maar hoe zorg je ervoor dat je horecagelegenheid toegankelijk is? En waar moet je allemaal aan denken als je in wilt zetten op deze inclusieve gastvrijheid? In dit artikel geven we handige tips en informatie voor toegankelijke horecagelegenheden. 

Ingang: een warm welkom        

Het begint allemaal bij de ingang van het restaurant of café. Hoe is dit geregeld? Een toegankelijke entree is drempelvrij waardoor ook rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens gemakkelijk de ruimte kunnen betreden.

Houd onder andere hier rekening mee:

  • Zijn er hoogteverschillen die hoger zijn dan 2 centimeter? Plaats dan een drempelhulp of investeer in een wegneembare oprijplaat. Als de ingang alleen via een trap bereikbaar is, kan een platformlift of een traplift een uitkomst zijn.
  • Hoe breed is de ingang? Een toegankelijke ingang is minimaal 85 centimeter breed en 230 centimeter hoog.
  • Zorg ervoor dat deuren makkelijk open kunnen. Denk bijvoorbeeld aan automatische deuren of een deur die niet zwaar is om te openen. Heb je glazen deuren die niet volledig opengaan? Voorkom dan dat (slechtziende) mensen zich er niet aan kunnen stoten, bijvoorbeeld door stickers te plaatsen.

Toegankelijke inrichting

Hoe ziet een toegankelijk restaurant en café er vanbinnen uit? Belangrijk is dat het meubilair comfortabel en bruikbaar is voor alle gasten. Door het interieur ruim in te delen kunnen ook rolstoelgebruikers en mensen met een mobiliteitsbeperking gemakkelijk manoeuvreren. Brede stoelen bieden comfort aan mensen van verschillende lichaamsgroottes en mensen die extra ruimte nodig hebben vanwege een handicap. Met een tafelhoogte van ongeveer 75 centimeter kunnen mensen in een rolstoel gemakkelijk aanschuiven.

Begaanbaar toilet voor iedereen

Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je een toilet al toegankelijk maken voor mensen met een (lichamelijke beperking). Het is ten eerste belangrijk dat de deuren voldoende breed en gemakkelijk te openen zijn. Houd er ook rekening mee dat de toiletruimte ruim genoeg is. Door beugels bij het toilet te bevestigen kunnen mensen makkelijker gaan zitten en weer opstaan. Zorg ervoor dat alles goed bereikbaar is: hang het toiletpapier niet te ver en hang de spiegel en de wasbak niet te hoog op.

Is het niet mogelijk om een toegankelijk toilet aan te bieden in jouw zaak? Doe dan een beroep op uw buren. Hebben zij wel een gastvrij toilet? Het zou fijn zijn als ook uw gasten hier dan gebruik van kunnen maken.

Vergeet ook je website niet

Toegankelijk en gastvrij zijn: met wat relatief eenvoudige aanpassingen heet je iedereen welkom. Heb je al je eventuele toegankelijkheidsproblemen opgelost? Het is slim om je gasten hierover te informeren op de website. Zo weten ze precies wat ze kunnen verwachten als ze een hapje of een drankje komen doen. Tip: check ook gelijk even hoe toegankelijk je website zelf is. Gebruik altijd eenvoudig taalgebruik met leesbare lettertypes. Succes!

publireportage