Robert Van Landeghem, voorzitter van de vzw Club Prosper Montagné , in het bijzijn van ambassadeur Tim Boury en provoost van de koks Peter Goossens

Tim Boury, chef van het gelijknamige driesterrenrestaurant in Roeselare, neemt dit jaar het ambassadeurschap op zich van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’. Kandidaten moet vóór 15 juni een wedstrijddossier indienen met als hoofdgerecht gerijpte varkensrug met kool. Begin juli worden de finalisten bekend gemaakt, die dan op maandag 17 november de finale betwisten tijdens Horeca Expo in Gent.

“Het is een hele eer voor mij om dit jaar als ambassadeur van deze wedstrijd op te treden, aldus Tim Boury tijdens de presentatie in de PuraDome van Puratos (www.puratos.com). We moeten dan ook het aanstormend talent ondersteunen, en hen de ‘goesting’ geven om deze mooie stiel verder te zetten”. 

Een leesjury zal eind juni op basis van het recept van het hoofdgerecht vijf finalisten selecteren.

“Tijdens de finale moeten ze drie gerechten bereiden. Als voorgerecht komen pijlinktvisjes met algenflan en een kreeftvinaigrette aan bod. Het hoofdgerecht wordt Belgische varkensrug die minimaal zes weken gerijpt is, een procedé dat nog niet zo bekend is in ons land, samen met gevulde kool en een saus naar keuze. Tenslotte is er ook nog het dessert, zijnde ‘crêpe soufflée’ met citrusvruchten”, aldus nog Tim Boury.

Ondertussen is deze wedstrijd al aan haar 72ste editie toe.

“In de loop der jaren hebben we in culinaire middens een stevige reputatie weten op te bouwen met de ‘Eerste Kok van België’ wedstrijd, aldus Robert Van Landeghem, voorzitter van de vzw Prosper Montagné. Als je de palmareslijst erop naslaat, ontdek je tal van Belgische topchefs die uitstekend scoren in de Michelin- en Gault&Millau-gidsen”.

Provoost-generaal Eddie Van Maele zal opnieuw instaan voor het goede verloop van de finale. Peter Goossens, provoost van de koks, stelt de technische jury samen.

“Ik zou de finalisten willen aanraden rekening te houden met het feit dat ze tijdens de finale in een beurshall moeten koken, wat toch verschilt van een reguliere restaurantruimte”, aldus Peter Goossens. “Zorg ook voor (zeer) warme borden, want ter plaatse koelen die snel af”.

Voor het wedstrijdreglement, surf naar  www.club-prosper-montagne.be.

De Gastronomische Club Prosper Montagné maakte ook de winnaars bekend van de titels Sommelier of the Year en Wine Lady of the Year, wedstrijden waarvoor meer dan 14.000 stemmen (een record) genoteerd werden. Ruben Struyve (21) van La Table de Maxime werd verkozen Sommelier of the Year 2024, terwijl Joyce van Rennes, keldermeester van het kasteel van Genoels-Elderen, de titel van Wine Lady of the Year mocht ontvangen. Voor meer info, surf naar www.sommelieroftheyear.eu

Baudouin Meyhui, juryvoorzitter van de Sommelier of the Year wedstrijd, en de winnaar Ruben Struyve

(dv)