“Mijn guilty pleasure, de Italiaanse rundstartaar met de hand”

Recept van Alexandre Ciriello, chef van L’Horizon

Ingrediënten voor 4 personen

350 g Angus ossenhaas, zout, peper, 1 el fijngesneden bieslook, zeste van ½ bergamot (of citroen), 2 el tomatenolie

Snijd het vlees heel fijn met een mes. Breng op smaak met peper, zout, bieslook, bergamotzeste en tomatenolie. Bewaar op een koele plaats in porties van +/- 85g per persoon.

Tomatenolie

150 g gekonfijte tomaten in olie, 10 cl olijfolie

Mix de gekonfijte tomaten met de olijfolie. Filter indien nodig. Bewaar op een koele plaats.

Mayonaise van gekonfijte tomaten

1 eidooier, 1 kl mosterd, 10 cl neutrale olie, 50 g gekonfijte tomaten, zout, peper

Mix de gekonfijte tomaten. Klop een mayonaise op met de dooier, mosterd en olie. Voeg de gekonfijte tomatenpuree toe. Breng op smaak.

Croustadegeïnspireerd op Sardijns brood, pane carasau

300 g bloem, 8 g zout, 200 g volle melk, 200 ml bier, 2 eieren

Meng de droge ingrediënten door elkaar en voeg dan de vloeistoffen toe. Vorm in Buenelos. Bak 2-3 minuten in zonnebloemolie op 170°C.

Opgelegde augurken

4 grote augurken, 10 cl witte azijn, 10 cl water, 1 el suiker, 1/2 kl zout, 1 laurierblaadje, korianderzaadjes

Breng de vloeistoffen aan de kook met de aromaten. Giet over de gesneden augurken. Koel af en marineer minimaal 1 dag in de koelkast.

Opgelegde mosterdzaadjes

2 el mosterdzaadjes, 5 cl witte azijn, 5 cl water, 1 kl suiker, 1 snufje zout.

Was de mosterdzaadjes 2 keer in warm water. Breng alle ingrediënten aan de kook. Giet over de zaadjes en laat minimaal 1 dag marineren.

Gekonfijt eigeel

300 g eigeel, 3 g fijn zout

Klop de eidooiers los met een garde en verpak ze vacuüm. Verwarm twee uur op 65°C en koel daarna af. Doe in een spuitzak.

Bieslook in krulletjes

Snoei jonge, stevige stengels. Gebruik speciaal keukengereedschap om de krullen te maken. Zet in ijswater, bewaar maximaal 3 dagen.

Dresseren

Leg een paar stukjes Parmezaanse kaas en opgelegde augurken in de croustade. Leg de tartaar erop. Maak dotjes van mayonaise en gekonfijt eigeel. Voeg de mosterdzaadjes, een paar stukjes gefermenteerde radijs, een brunoise van nashipeer, de bieslookkrullen en goudsbloembloemen toe. Serveer en degusteer met de handen.