Opleidingsmogelijkheden tot sommelier of zytholoog zijn er voldoende, maar wist u dat er ook een kaasmeesteropleiding bestond? Syntra biedt al enkele jaren een dergelijke opleiding aan op 4 van haar 5 campussen, met name in Brussel, Haasrode (Leuven), Gent en Brugge. In Leuven start de volgende editie in januari.
« Elke kaas heeft een eigen verhaal, aldus Hans Van Grinderbeek, al jarenlang docent kaas aan het Syntra in Leuven . Het is een product waarin heel veel traditie en ambacht aanwezig is, en het zijn vooral de complexere smaakstructuren van de verschillende kaassoorten die je tijdens deze opleiding leert ontdekken ».
Tijdens deze doorgedreven, intensieve en 1 jaar durende kaasmeesteropleiding, gegeven door professionals die in het vak staan en geaccrediteerd door VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen), worden de deelnemers ondergedompeld in de fascinerende wereld die kaas toch wel is.
Je bouwt een brede vakkennis op, je wordt gespecialiseerd in kazen uit binnen- en buitenland, en je weet hoe ze gemaakt, versneden en bewaard worden, rekening houdend met de seizoenen, de streken, de kaasfamilies en de melksoorten. Vaak affineert de kaasmeester ook, zodat de kazen een persoonlijke touch krijgen. Hij leert ook kaasschotels samen te stellen, en goede suggesties te doen inzake pairing .
Bij Syntra bizz wordt er ook een verkorte basisopleiding aangeboden, waarin in 7 lessen een gedegen basiscursus rond kaas wordt gegeven.
« Dit is een ideale formule voor zij die zich geen volledig schooljaar kunnen vrijmaken, of voor werkgevers die hun werknemers een degelijke basiskennis kaas willen aanbieden », aldus Hans Van Grinderbeek.
Bij de verkorte basisopleiding worden, in de eerste les, de verschillende stappen van de kaasproductie gedetailleerd besproken. In de 5 volgende lessen komen de verschillende kaasfamilies aan bod, zijnde de Roodbacterie kazen, de Witschimmelkazen en verse kazen, de Blauwschimmel kazen en andere zuivel, de harde en halfzachte kazen, en tot slot de geiten- en schapenkazen. Les 7 behandelt het versnijden en de presentatie van de kazen, alsook het samenstellen van een kaasschotel en de pairing.
De lessen worden doorspekt met anekdotes, en er wordt ook ruimschoots tijd vrijgemaakt om te proeven, uiteraard. Van elke les wordt er (aan het einde) een PDF ter beschikking gesteld met de schermpresentaties. Afzonderlijk krijgen de cursisten van elke besproken (AOP-)kaas een detailfiche, modellen voor het opstellen van een proefverslag en normeringscriteria om objectief kaas te proeven. HACCP en hygiëne komen, samen met het commerciële aspect van de uitbating, niet aan bod.
De cursus richt zich tot potentiële starters, uitbaters of medewerkers van horeca- of voedingszaken die zich willen specialiseren in kaas, alsook tot iedereen die vakkennis over kaas wil verwerven en/of kennis wil verrijken.
“Elke zaalverantwoordelijke van een (top)Horecazaak zou tenminste een minimumkennis over kaas moeten vergaren, aldus nog Hans Van Grinderbeek. Deze cursus kan daar beslist toe bijdragen”.
Voor meer info, surf naar https://www.syntra-ab.be/opleidingen/kaasmeester en (voor de verkorte opleiding) naar https://www.syntra-ab.be/opleidingen/wegwijs-kaas
Los van deze Syntra cursussen kan Hans Van Grinderbeek je ook leren hoe zelf kaas te maken. Voor meer info, surf naar www.milkandmagic.be
(dv)