StrEat Fest

De derde editie van streetfood festival StrEat Fest in Tour & Taxis in Brussel trok 11.000 bezoekers aan die genoten van meer dan 30.000 verkochte gerechten. Tijdens de vierdaagse konden bezoekers een culinaire line-up uitproberen van meer dan 100 chefs die de uitdaging aangingen om hun keuken in een smakelijk streetfoodjasje te stoppen, variërend van hartig tot zoet, pittig Mexicaans, exotisch Peruviaans, verrassend Aziatisch en lekker Belgisch.

“StrEat Fest maakt gastronomie toegankelijk voor een breed publiek en moedigt chefs aan om hun keuken heruit te vinden, wat zeer inspirerend is. De laagdrempelige aanpak spreekt erg aan: veel mensen die samen plezier hebben, vragen stellen aan de chefs en ervaringen met elkaar delen. Kortom: terug naar de essentie, en dat is wat de mensen de dag van vandaag nodig hebben,” aldus Christophe Hardiquest, sterrenchef van het restaurant Menssa en het voormalige Bon Bon in Brussel. In totaal werden er zo’n 30.000 gerechten verkocht tijdens het festival.

Dit jaar voegde de organisatoren een paar nieuwigheden aan het programma toe. Zo bood een wijnpaviljoen van de Loirestreek bijpassende pairing suggesties aan bij de verschillende gerechten. Daarnaast werden er ook gratis inspirerende masterclasses georganiseerd waarbij festivalgangers konden meegluren in de keuken van gerenommeerde chefs. Enkele hoogtepunten waren TV-kok Loïc, Yves Mattagne en Christophe Hardiquest die live een signature dish klaarmaakten op het podium die dan werd uitgezonden op een groot scherm.

Tijdens het evenement viel er ook heel wat randanimatie te beleven. De meer dan 250 activiteiten bestonden o.a. uit kooklessen, workshops en artistieke optredens. Op de uitverkochte ‘Roller Party’ in het midden van de Tour & Taxis-hal kon je rolschaatsen op een tijdelijke skatingbaan, en dit onder de beste RnB, hiphop en afro beats; een unieke visuele beleving die het evenement verankerde in haar urban lifestyle DNA. Elke dag organiseerde StrEat Fest ook concerten en dj-sets, en kon je struinen langs een artisanale markt met lokale streekproducten. Voor elk wat wils dus.

Op de eerste dag van StrEatfest werd ook de vijfde editie van Chefs & Shakers georganiseerd. Deze wedstrijd werd in de wacht gesleept door Dennis Broeckx en Louis Pieters van restaurant Butcher’s Dining in Antwerpen, opgericht door de bekende Belgische slager Luc De Laet en zijn vrouw Peggy Van Haver. Zij wonnen het felbegeerde ticket naar Sugarlandia, ook bekend als Negros Island, de thuisbasis van de Don Papa rum in de Filipijnen.

Het Brusselse duo Matt Lambert van L’improbable & Sasha Siedoff van Le Murmure behaalde een tweede plaats, de bronzen medaille ging naar Quentin Dupont van Toque Chez Vous & Alejandro de Kerpel van Déjà Vu in Brussel.

De volgende editie van StrEat Fest gaat door van 15 tot 18 mei 2025, opnieuw in Tour & Taxis. Voor meer info, surf naar www.streatfest.be

(dv)