Bourgondische traditie

Op zaterdag 9 en zondag 10 december nam het event ‘Lekker Genieten van Oudenaarde’ telkens op drie verschillende locaties plaats. De charme van Oudenaarde met zijn culinaire tradities en de bourgondische cultuur zijn het gepaste kader voor de link tussen verleden en heden. Oudenaarde neemt hiermee na 10 jaar de fakkel over van Gent en zet daarmee een andere stad uit Vlaanderen op de gastronomische kaart. De eerste uitgave was direct een schot in de roos en de afspraak voor 2018 is al gelanceerd. Daarenboven is Oudenaarde de thuisstad van brouwerij Liefmans, waarvan het verhaal begint in de 17de eeuw toen Jacobus Liefmans er zich als brouwer vestigde. Het gebouw in de Aalststraat, aan de oever van de Schelde, bestaat intussen al meer dan 300 jaar. Redenen genoeg om in Oudenaarde te genieten van producten van bij ons. De toplocatie was het stadhuis, een schoolvoorbeeld van Brabantse laatgotiek, waar doorlopend culinaire gesprekken van Paul Ricourt (‘Pol’ van Merlina) met belangrijke mensen uit de voedingswereld en natuurlijk met bekende chefs werden gepresenteerd. De aansluitende kookdemo’s werden dan ook telkens voor een bomvolle zaal gegeven.

Culinaire hoogstandjes

Kaasaffineur Michel Van Tricht sprak er over zijn liefde voor kaas want kaas blijft boeien door de ambacht die het product met zich meebrengt. Anders dan bij vleeswaren kan je aan kaas een meerwaarde geven en deze passie voor het product gaf hij door aan zijn zoon Frederic. Elke kaas heeft immers zijn eigen verhaal, maar de voorkeur van Michel blijft uitgaan naar de blauwe kazen zoals de stilton en roquefort. Maar het blijft niet bij kaas alleen, zo ontwikkelde de familie Van Tricht drie bieren die perfecte begeleiders zijn van diverse kaassoorten.

Guy Van Cauteren, lid van de Mastercooks of Belgium, kookte eigenzinnig en presenteerde alles op een schalkse, bijna speelse manier. Als geen ander bespeelde hij het publiek en gaf tientallen tips om met eenvoudige ingrediënten verrassend uit de hoek te komen. Zijn hapjes kenden dan ook een groot succes.

Felix Alen (eveneens Mastercook of Belgium) staat al 50 jaar achter de potten en zijn keuken wordt vooral gekenmerkt door een klassieke basis maar met een originele toets. Als gekend mediakok weet hij dan ook elk publiek te boeien. En dan was er nog Sam D’huyvetter, Jong Keukengeweld, die met zijn eigentijdse en jonge keuken niet probeert te imponeren met kunstwerkjes maar werkt met respect voor de traditie.

Terug naar de brouwerij…

Ten slotte was er de kennismaking met de brouwerij Liefmans waarbij Mark Coesens (siteverantwoordelijke Liefmans Brouwerij) vooral de klemtoon legde op het belang van de regio Oudenaarde want alleen daar vind je de microflora die van Liefmans zo’n uniek bier maakt. Jaren geleden telde de stad wel 20 brouwerijen. Oudenaarde is al eeuwen de aangewezen plaats voor fruitig bier. Nergens anders ter wereld vind je ‘de goede lucht’ om heerlijke Liefmans te maken. De oude brouwerij is intussen grotendeels opgeknapt en de originele brouwinstallaties zijn bewaard gebleven en maken deel uit van een levend museum. Pas rond 1900 begon Liefmans op kleine schaal rijpingstanks te vullen met krieken. Lokale landbouwers brachten hun overschot aan krieken naar Liefmans en in ruil daarvoor kregen ze bier. De smaak en de kleur van dit kriekbier hebben sindsdien een metamorfose ondergaan. Eén figuur speelt daarin een sleutelrol: Rosa Merckx, een dame vol talenten (waaronder balletdansen), was decennialang nauw betrokken bij de werking van de brouwerij. Onder haar impuls evolueerde het kriekbier naar een onvervalst succesverhaal. Een straffe, eigenzinnige dame die meer dan haar mannetje heeft gestaan om het verschil te maken in de wereld van de Belgische bieren.
Liefmans was de eerste brouwerij die elke fles met de hand in zijdepapier wikkelde. Om Rosa Merckx te eren prijkt tegenwoordig haar handtekening op elke Liefmansverpakking. Samen met de huidige brouwmeesters waakt ze op die manier nog steeds over de kwaliteit van de diverse Liefmansproducten. Haar persoonlijke favoriet? Vooral Goudenband heeft een speciale plaats in haar hart verworven.

En er was nog veel meer…

Parallel aan deze workshops en kookdemo’s kon je ook de streekproducten ontdekken in het Centrum Ronde Van Vlaanderen (CRVV) en er de kazen van Michel en Frederic Van Tricht proeven, net zoals de eibereiding van Ovyta, je kon de koffie van Paul Van Himst (Koffie Brésor) testen en genieten van een lekker broodje met zwarte pens op originele wijze gepresenteerd en bereid. HelloFresh verraste dan weer door het lekker en gezond genieten van snel bereidbare gerechten. En dit alles met muzikale begeleiding en, waarom niet, een lekker glaasje cava…

 

www.lekkergenieten.com

www.liefmans.be