Lize Willems (30) is verkozen tot Lady Chef of the Year 2024. Ze is chef van het restaurant Ma ­Marraine in Tongeren, dat slechts een jaar geleden de deuren opende.

Lady Chef of the Year is een prijs voor excellentie, innovatie en leiderschap van een vrouwelijke chef in de Belgische culinaire scene. Aandacht voor vrouwen in het koksberoep is verre van overbodig. Uit recente cijfers blijkt dat wereldwijd minder dan een kwart van de professionele chefs een vrouw is.

“Zolang dat cijfer zo laag blijft, is het nodig om de vrouwen werkzaam in de restaurantsector te vieren. We hebben inspirerende rolmodellen nodig om gelijke kansen op de werkvloer en in de maatschappij te stimuleren en te garanderen”, zegt Femke ­Vandevelde, culinair journaliste en juryvoorzitter van Lady Chef of the Year.

Voor het eerst werden meerdere vrouwen bekroond, in verschillende categorieën. Lize Willems (30) is verkozen tot Lady Chef of the Year 2024. Zij maakte indruk op de jury tijdens de Culinary Challenge, waarbij de vijf genomineerden een aantal gerechten dienden te bereiden. Ze is chef van het restaurant Ma Marraine in Tongeren, dat slechts een jaar geleden de deuren opende. “Ik kan het nog steeds niet geloven dat ik tot beste vrouwelijke chef van België ben verkozen, maar de erkenning doet me enorm plezier. Het is hard werken, zeker aangezien ik in mijn restaurant naast de keuken ook de zaal run. Maar chef zijn is het mooiste dat er is.”

Slava Tcherbak (38) van restaurant Fleur de Sel in Komen gaat met de Lady Chef Public prize lopen. Zij kon rekenen op de meeste stemmen van het algemene publiek, en dat doet haar zichtbaar deugd. “Het is voor mijn klanten dat ik er elke dag met de glimlach sta, dus deze prijs is er één voor hen!”

Lady Chef One-to-watch

Ook toekomstig talent werd geëerd in Brugge. Voor het eerst werd de prijs Lady Chef One-to-watch by Palux uitgereikt, een award voor een chef die nog geen hoofd-chef is, maar wel een onmisbare, stille kracht is in het keukenteam. Laurence De Smet (25), sous-chef van Hof van Cleve, gaat met de trofee aan de haal. Tot slot werd ook de meest beloftevolle studente verkozen, die ongetwijfeld een bloeiende carrière te wachten staat. Elin Vandenbroucke (16), leerling bij Spermalie, is de Lady Chef Rookie by Bidfood van 2024.

De bovenste verdieping van het Brugse Concertgebouw vormde het kader voor de prijsuitreiking. Ook vorig jaar vond het gala in de West-Vlaamse provinciehoofdstad plaats.

Flavourite Bruges was dan ook partner van Lady Chef of the Year. Onder deze noemer bundelen onderwijs, ondernemers, foodies en restaurateurs de krachten voor een lokale én duurzame gastronomie. Flavourite Bruges wil Brugge nog steviger op de kaart zetten als gastronomische topbestemming en organiseert of ondersteunt daartoe jaarlijks een aantal culinaire wedstrijden en evenementen.

www.ladychefoftheyear.com

[ Ruben De Ville ]