Op 10 november werd de 23e editie van het ‘Concours des miels d’ici et d’ailleurs’ (wedstrijd honing van hier en van elders) georganiseerd door het Onderzoeks- en Informatiecentrum voor Bijenteelt (CARI) en Promiel in Mont-St-Guibert, met steun van het Waalse Agentschap voor de Promotie van Kwaliteitslandbouw (Apaq-W). Een gelegenheid om deze schat en de knowhow van het groeiende aantal imkers in Wallonië in de kijker te zetten. In totaal werden er 30 medailles uitgereikt.

Dankzij de toepassing van lokale bijenteelttechnieken zijn Waalse imkers vandaag in staat een fijn gekristalliseerde honing te produceren met een smeuïge smeerbare textuur en een hoge organoleptische kwaliteit. Dit natuurlijke product uit de bijenkorf beantwoordt aan de specifieke eisen van een groot aantal consumenten. De kwaliteit van dit ‘gele goud’ is afkomstig van de typische Waalse flora, gedomineerd door een overvloed aan Brassicaceae of kruisbloemigen (koolzaad, mosterd), Asteraceae of samengesteldbloemigen (paardenbloem) en Rosaceae of roosachtigen (fruitbomen, braamstruiken). De nectar uit deze flora kristalliseert extreem snel, wat in het verleden leidde tot honing die te stevig of slecht gekristalliseerd was. Maar de imkers hebben zich weten aan te passen aan ons terroir en hebben technieken voor gecontroleerde kristallisatie ontwikkeld met respect voor het ambacht.

Het resultaat van dit werk is Waalse honing, een uitzonderlijk product waarvan de reputatie de grenzen van de regio overschrijdt. Dit kwaliteitsniveau wordt zelden behaald in andere Europese landen. Dit jaar namen 73 soorten honing van 39 verschillende imkers uit Wallonië, Frankrijk, Algerije en Rwanda deel aan de wedstrijd. De proeverij was georganiseerd in 9 tafels met elk een opgeleid tafelhoofd (meestal van het CARI), twee imkers en twee consumenten-liefhebbers van honing. Er werden maar liefst 12 bronzen medailles uitgereikt (waarvan 9 Waalse), 14 zilveren medailles (waarvan 11 Waalse) en tot slot 4 gouden medailles aan 4 gelukkige winnaars uit de provincies Luik en Luxemburg:

  • Alexandre Bernier (Bombaye) voor zijn voorjaarshoning van koolzaad
  • Christophe Cloze (Luik) voor zijn zomerhoning van allerlei bloemen
  • Norbert Gazon (Waimes) voor zijn honingdauwzomerhoning
  • Patricia Jacquemin (Nobressart) voor haar voorjaarshoning van overheersend paardenbloem. Samen met haar zoon won ze ook twee zilveren medailles en een bronzen medaille.

(ML)