Saffraan wordt wel eens het rode goud of het juweel van de gastronomie genoemd… Hamid Hisari, 16 jaar geleden uit Afghanistan gevlucht om politieke redenen, importeert Afghaanse saffraan van de hoogste kwaliteit met zijn bedrijf Niida-Saffraan uit Oostende. “Ons doel is om de onbetwiste referentie te worden voor hoogwaardige saffraan in België, en vervolgens in de Benelux, door erkend te worden door de grootste namen in de Belgische gastronomie, aldus Hamid Hisari. En dit met de nadruk op kwaliteit, authenticiteit en duurzaamheid”. 

Nadat hij in Afghanistan voor een aantal internationale organisaties werkte, stapte Hamid, na een integratieperiode in ons land, mee in een coaching traject van Flanders Investments & Trade. Hij was ook actief bij verschillende sociale organisaties in ons land.

Tot het idee ontstond om, samen met zijn echtgenote Ihcene, hoogwaardige saffraan uit Afghanistan te gaan importeren. Afghaanse Safraan werd ondertussen voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot de beste saffraan ter wereld door het Internationaal Instituut voor Smaak en Kwaliteit in Brussel.

“Er is ook een sociaal aspect aan dit project, zo stelt hij, want met een deel van de opbrengst steunen we de weeskinderen en de schoolmeisjes in Afghanistan”.

Momenteel wordt Niida-Saffraan in drie vormen op de markt gebracht. In eerste instantie gaat het om de zuiverste, 100 procent natuurlijke Afghaanse saffraan, die reeds viermaal bekroond werd.

“Wij importeren het van onze Afghaanse boeren in bulk en verpakken het vervolgens per stuk in design flesjes met een minimale inhoud van 1 gram. Om aan de vraag van professionals te voldoen, hebben we ook onze eigen design bokalen ontworpen met een grotere capaciteit”.

Het tweede product is biologische acaciahoning die verrijkt wordt met saffraan.
“Hiervoor selecteerden we een biologische acaciahoning uit Piemonte vanwege zijn hoge voedingswaarde”.

Het derde product is Fleur de Sel, geoogst in het hart van de zoutmoerassen van de Franse Camargue en op smaak gebracht met saffraan.
“Het zout is ongeraffineerd, onbehandeld, vrij van additieven en 100% natuurlijk”.

In de Afghaanse en Perzische keuken wordt saffraan dagelijks gebruikt, zoals in thee en rijst uiteraard. De kruidsoort wordt ook vaak gebruikt in paella, sauzen, soepen, vis en vlees, terwijl het ook geschikt is voor een aantal dessertbereidingen. In combinatie met honing en citroen is saffraan ook een goed ingrediënt om een upscale mocktail te bereiden. En: saffraan heeft ook genezende krachten.

Wat maakt Niida-Saffraan nu zo bijzonder?
“Onze saffraan is gecertificeerd, aldus Hamid Hasari, wat maakt dat de kwaliteit gegarandeerd is. Dat maakt ook dat vooral topchefs er aan de slag mee willen gaan. Daarnaast mikken we ook op delicatessenwinkels, premium cateringbedrijven, hobbykok-bedrijven die op zoek zijn naar een origineel product, en mensen die een bijzonder relatiegeschenk willen. Je moet de zuivere saffraan 20 minuten laten trekken in warm water om de smaak te laten vrijkomen. Daarna kan je deze infusie toevoegen aan je gerechten zoals risotto, rijstpap enz.”.

Anthony Lams Meester Marsepein uit Bredene ontwikkelde ondertussen een exclusieve praline op basis van Niida-saffraan, en dit in samenwerking met zijn jonge chef Dario Delhaise. Er zijn twee varianten van de praline, met name melkchocolade en fondant chocolade.

“Een saffraanpraline bestond nog niet in ons land, en we gebruiken er voor 100% de draadjes van de Niida-saffraan voor, resulterend in een lekkere cremeux, aldus Anthony Lams. Het feit dat we werken met hoogwaardige chocolade van het merk Callebaut geeft de praline ook een Belgisch tintje”.

(DV)

Geïnteresseerd in onze exclusieve saffraan en saffraan producten? We zouden graag met u samenwerken! Vul het onderstaande formulier in om contact met ons op te nemen en de mogelijkheden voor partnerships en zakelijke overeenkomsten te verkennen. Of het nu gaat om onze uitzonderlijke saffraan, samenwerkingskansen of speciale bestellingen, we kijken ernaar uit om met u te praten en al uw vragen te beantwoorden. Laat uw gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. We kijken ernaar uit om samen met u unieke en onvergetelijke gastronomische ervaringen te creëren.

Niida-Saffraan
Hendrik Conscienceplein 14, 8400 Oostende
e-mail: care@niida-saffraan.be
gsm 0469 10 74 44
www.niida-saffraan.be