Het luxe boutique-hotel Passalacqua in het Italiaanse Moltrasio  aan het Como meer werd uitgeroepen tot winnaar van de allereerste editie van The World’s 50 Best Hotels 2023 wedstrijd. De tweede en de derde plaats worden ingenomen door het Rosewood Hong Kong en het Four Seasons Bangkok at Chao Phraya River. Europese hotels sleepten de meeste awards in de wacht (21 op 50), gevolgd door hotels in Azië (18), Noord-Amerika (6), Afrika (3), Oceanië (1) en Zuid-Amerika (1).

Het familiaal en onafhankelijk gerunde Passalacqua, geïntegreerd in een 18de -eeuwse villa met spectaculaire tuinen die uitlopen tot aan het oogstrelende Como meer, opende de deuren in juni 2022, en biedt 24 kamers aan. Het is alleszins opvallend dat het hotel na amper één jaar activiteit uitgeroepen werd tot het beste hotel ter wereld. De familie De Santis, eigenaar van Passalacqua, bezit ook het Grand Hotel Tremezzo, eveneens aan het Como meer gelegen. Nog in Italië eindigde het Four Seasons Firenze op een negende plaats.

Passalacqua was één van de 21 Europese hotels die in de lijst van de 50 genomineerden werd opgenomen. Uit de wereldwijde top 50 komen er liefst 4 uit Londen, met name Claridge (nr. 16), The Connaught (nr. 22), NoMad Londen (nr. 46) en The Savoy (nr. 47). 

Van de 18 Aziatische hotels in de lijst staan er 4 in de top 5 van de wereld, met name Rosewood Hong Kong (nr. 2), Four Seasons Bangkok at Chao Phraya River (nr. 3), The Upper House in Hong Kong (nr. 4) en Aman Tokyo (nr. 5). Wat ook de stelling bevestigt dat het service niveau in de Aziatische tophotels vaak net dat ietsje hoger ligt dan in onze en Amerikaanse contreien.

Het enige Zuid-Amerikaanse hotel dat de top 50 haalde, is het Rosewood Sao Paulo, dat op plaats 27 eindigde. The Calile in Brisbane is dan weer het enige hotel uit Australië dat een nominatie binnenhaalde. 

De 3 enige hotels in Afrika zijn La Mamounia (nr. 6) in Marrakesh, de Singita Lodges in het Kruger National Park in Zuid-Afrika (nr. 15), en het Royal Mansour (nr. 23), eveneens in Marrakesh gelegen.

De Nikka Best New Hotel Award, die uitgereikt wordt aan het hoogst gerangschikte hotel dat de deuren opende tussen mei 2021 en mei 2023, gaat naar Capella Bangkok (nr. 11), een hotel dat de deuren opende te midden de COVID periode.

Aan Capella Bangkok hangt ook een Belgische kantje vast. Jonathan Schmidt, de zoon van travel butler Didier Schmidt (www.travelbutlerconsulting.be) die al 5 jaar in Thailand woont en werkt, is er namelijk aan de slag als Director of Quality. Hij is overigens al sinds de pre-opening bij het hotel betrokken, en werkte er ook al Front Office Manager. In ons land studeerde hij aan de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge en aan de Erasmushogeschool Brussel, en dit in de afdeling Bachelor Hospitality Management.

“Ik ben ook bezig met mijn persoonlijk project in Phuket, met name Casa Alma, een nieuwe villa (www.almaphuket.com) die binnenkort de deuren opent, zo stelt hij. Het design, het concept en de branding zijn volledig door mijzelf en mijn vrouw ontwikkeld”.

De lijst van The World’s 50 Best Hotels wordt samengesteld door de World’s 50 Best Hotel Academy, een anoniem panel van 580 ervaren wereldreizigers uit de hotel- en reisindustrie, hoteliers en journalisten, en bestaande uit evenveel vrouwen als mannen, wat we enkel maar kunnen toejuichen. Eveneens opvallend: jaarlijks wordt minstens 25% van het panel vernieuwd. Daarbij dient ieder panellid de 7 beste hotels op te geven waarin hij/zij de 24 afgelopen maanden logeerde. Voor meer info, surf naar www.theworlds50best.com/hotels/

(DV)