De eindejaarsfeesten komen in zicht, dus is het tijd voor een stevige borrel of een lekkere cocktail of longdrink. Horeca Magazine dook voor u het feestgewoel in.

We kunnen er niet omheen: de nightlifesector beleeft moeilijke tijden. De glorieperiode van de grote discotheken is voorbij. Exemplarisch voor de malaise is dat nu ook La Rocca, de moeder aller Belgische discotheken, de deuren sloot. Die tendens is trouwens niet enkel in ons land te merken. Het aantal nachtclubs wereldwijd zou ten opzichte van een decennium geleden met de helft zijn gedaald.

De redenen zijn velerlei. We leven vandaag in een beleveniseconomie. Veel jongeren vinden ervaringen belangrijker dan materieel bezit. Ze willen steeds iets nieuws meemaken en sparen voor festivals en evenementen. Een wekelijks bezoek aan dezelfde discotheek past daar niet in.

Ook weten steeds meer bars en zelfs restaurants een ‘partygevoel’ te creëren. Wat nog meespeelt is de populariteit van steeds meer gesofisticeerde cocktails. Bartenders pakken uit met hoogst originele creaties en maken allerlei sappen en aromaten in eigen huis. In drukke nachtclubs is daar tijd noch ruimte voor, dus nuttigt de klant die prijzige drankjes graag in een comfortabele bar. 

Live entertainment is vandaag in trek en sommige clubs spelen daar op in door de dj te laten bijstaan door één of meerdere muzikanten, bijvoorbeeld percussionisten of saxofoonspelers. Dit brengt meteen een heel andere sfeer in de zaak. Sowieso is live muziek in nightlife aan een opmars bezig, zij het nu als aanvulling bij de dj of op zich. Clubs die optredens programmeren trekken geheid veel volk aan. 

Après-ski

Skioorden als Ischgl – het Ibiza van de Alpen –, Sölden en Val Thorens ontwikkelen zich steeds meer als echte partybestemmingen. Ook Belgische wintersportfanaten amuseren er zich te pletter en daar speelt onze horeca handig op in. Te lande opent de ene après-ski bar na de andere. Waar je vroeger cafés had die zich enkele weken een Tirolerlook aanmaten, gaat het nu over heuse pop-up bars die verschillende maanden aan een stuk, vaak van begin december tot het einde van de paasvakantie, voor de après-skigekte zorgen, dirndls, lederhosen, shnapps en grote bierkruiken incluis. Ook in de ter ziele gegane Gentse dansclub Décadance zit nu een après-skibar. Veel groter kan het contrast niet zijn. De Moose Bar, heet het. Het concept, dat eigendom is van Versuz, kende eerder al succes in Antwerpen en Hasselt en opent dit jaar ook pop-upvestigingen in Leuven, Mechelen en Kortrijk.

In wereldsteden als New-York of Bangkok deden rooftop bars decennia geleden al hun intrede. Sinds enkele jaren hebben we ze ook bij ons. Vaak bovenop hotels, maar evenzeer op het dak van (leegstaande) fabriekspanden, parkeertorens of musea. Met een uitgelezen cocktail of een lekkere whisky turen naar de onderliggende stad, het heeft wel iets. Een aantal toppers: Gaston in Gent, Skybar in Antwerpen, Mimi in Brussel of de Sky Lounge in Hasselt.

Nog één glas wodka

Wat drinken we nu in al die hippe keten? In de echte discotheken is wodka geweldig in trek. De drank verhoogde de afgelopen jaren duidelijk zijn status. Wat lang te boek stond als dé spirit voor drankzuchtige Russen en Polen, is nu hip in nightlife. Er komt steeds meer ‘premium wodka’ op de markt. De kwaliteit van wodka hangt af van het destilleerproces (hoeveel keer) en van het gebruikte water.

Er zijn de zuivere kleur- en geurloze wodka’s maar je hebt er ook met een smaak. Lang genoten die niet de beste reputatie. Een aantal premium merken biedt nu ook natuurlijk geflavourde wodka’s aan, zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen en met minder suiker. Zo bestaan er wodka’s met smaken als gember, pompelmoes of watermeloen.

Rum is wereldwijd de derde grootste categorie sterke drank en heeft zijn origine in Midden- en Zuid-Amerika. Zoals bekend wordt de drank bereid uit het bijproduct van suikerriet (melasse).  Deze spirit vorm de basis van wereldbekende cocktails als cuba libre of mojito. Een simpele rum met een flesje cola is en blijft een succesnummer in nightlife.

Al is een gerijpte donkere rum ook puur gedronken niet te versmaden, eventueel met een druppeltje water. Het smakenpalet van de drank is breed en kan bijvoorbeeld toetsen van sinaasappel, kaneel of chocolade bevatten. Al lang proberen de producenten van rum om hun drank hetzelfde aanzien te geven als whisky of cognac, maar dit blijkt een werk van lange adem. 

Het voordeel van rum ten opzichte van pakweg cognac en whisky is dat de betere flessen nog altijd een stuk lager geprijsd zijn dan deze van voornoemde dranken.

Gin ontgroeide al een hele tijd het loutere nightlife segment en is als aperitiefdrank een absolute topper. Maar natuurlijk is de drank in het uitgaanscircuit alom tegenwoordig, al is de grootste hype gaan liggen. We zien ook een afname van het aantal garneringen in de gin-tonic.

Wie meer avontuurlijke drinkers wil plezieren kan een collectie tequila of mezcal (beiden gemaakt van de agaveplant) aanbieden en hippe cocktailbars herontdekken het mythische absint.