Vlnr. Christophe Baert (Nationaal President Euro-Toques België), Erika Vanvuchelen (Vice-President Euro-Toques België-Noord) en Didier Bolle (Vice-President Euro Toques België-Zuid)

Tijdens de jongste Algemene Vergadering van Euro-Toques België, georganiseerd in Les Comtes de Champagne in Hannuit, werd Erika Vanvuchelen verkozen tot nieuwe vicevoorzitter voor Noord-België. “Ons motto is en blijft het product centraal stellen; Hiervoor zullen we blijven lobbyen”, zo zegt ze.

Met welke strategie wil Euro-Toques zich in de toekomst positioneren?
“Sinds de aanstelling van onze nationale voorzitter Christophe Baert in 2021 werd de goede keuze gemaakt om Vlaanderen meer te gaan betrekken bij de werking, zo stelt ze. Voor een sterke nationale werking zijn immers de beide landsdelen nodig, zeker in het licht van uitdagingen zoals post-corona, het aantrekken van de juiste werkkrachten, de energiecrisis, de inflatie, de prijsstijging van de grondstoffen, de landbouwproblematiek enz.”

Wat is hét motto van Euro-Toques?
“Al jaren is het product ons motto, en dat zal onze strategie blijven. Ik hecht er veel belang aan om chef en producent samen te brengen op een educatief-creatieve manier. Onze voorzitter kan het mooi verwoorden: zonder goed product geen goede chef, zonder goede chef geen goed product”

Willen jullie ook inzetten op de jeugd?
“Uiteraard. De uitdaging bestaat eruit nog meer in te zetten op de jeugd om voor een gastronomisch beroep te opteren. Met de Trophée Baron Romeyer, steeds puik georganiseerd door Damien Huylebroeck, leveren we hier al jaren mooi werk, maar we moeten durven nadenken over wat we nog meer kunnen doen.”

Waaruit bestaan de toetredingsvoorwaarden?
“Je dient een code van eer en ook de liefde voor het gebruik van Belgische producten hoog in het vaandel te houden. Tot slot dien je ook 2 peters of meters aan te duiden, zijnde Euro-Toques leden die jouw kandidatuur steunen. Ben je nieuw en heb je nog geen contacten binnen Euro-Toques België die jouw kandidatuur kunnen steunen, dan brengen we zelf een onaangekondigd bezoek.

En: voortaan kan je ook toetreden met een statuut van sympathisant of artisanale producent. We bekijken het case per case en het dient echt te gaan over producten die een meerwaarde hebben in de keuken, én uiteraard ook door het aanstaande lid zelf geproduceerd worden. De toetredingsformulieren zijn voortaan ook beschikbaar in het Nederlands, wat beslist drempelverlagend zal werken”.

Op 21 augustus aanstaande organiseert Euro-Toques een rally langs Hagelandse producenten, en dit in samenwerking met www.straffestreek.be. Op 23 oktober volgt er een  “Kookslag Jamsession” wedstrijd (3 duels met telkens 2 chefs) met de VLAM en www.streekproduct.be. Deelnemende chefs krijgen 10 minuten bedenktijd en 30 minuten bereidingstijd om met de Vlaamse streekproducten aan de slag te gaan. Chef Lieven Demeestere van Restaurant Arenberg in Heverlee treedt op als peter van deze wedstrijd, en Manon Schenck van La Table de Manon in Durbuy als meter. Op 11 september is er een bezoek aan Duroc d’Olives in Lochristi. Op een nog te bepalen datum in november is er dan nog een Masterclass Louis Jadot bij Cinoco in Nijvel. Mogelijk komt er rond het jaareinde/begin 2024 ook een gala diner.

Vanuit bestuurlijke kant werd Bruno Elsier aangeduid als schatbewaarder, en Jean Jacques Olders als algemeen secretaris. Damien Huylebroeck is verantwoordelijke voor de Trophée Baron Romeyer, terwijl

Gaëlle Troubat (gaelle.communication@eurotoques.be) optreedt als eerste contactpersoon voor Euro-Toques België. Georges Grintzias en Andy Demeyer werden aangetrokken als raadgevers.

“En er zijn nog twee lopende kandidaturen die snel besproken/goedgekeurd zullen worden”, aldus nog Erika Vanvuchelen, die beroepsmatig een ambachtelijke speculaasbakkerij runt in het Vlaams-Brabantse Grazen. Voor meer info, surf naar www.grazenspeculaas.be en www.speculaasopmaat.be.

Mathis Lambert, chef van het restaurant NOU in Doornik en hier geflankeerd door Euro-Toques’ communicatieverantwoordelijike Gaëlle Troubat, bewijst dat Euro-Toques ook de kaart van de jongeren trekt

(DV)