De Zenchef|Formitable groep neemt het Belgische online platform voor restaurantreservaties Resengo over. In januari van dit jaar bundelden het Amsterdamse groeiplatform voor restaurants Formitable en het Parijse Zenchef reeds hun krachten. De acquisitie van Resengo past in de strategie van de groep om Europees marktleider in restauranttechnologie te worden. 

Met de overname van Resengo, leidinggevend bedrijf in online reserveringen in België, voegt Zenchef|Formitable meer dan 3.500 restaurants toe aan het platform, waardoor één van de grootste restaurantplatformen van Europa ontstaat, met een aanbod van meer dan 15.000 restaurants.

“De overname van Resengo is dan ook een gamechanger voor de Europese markt”, aldus Xavier Zeitoun, CEO van Zenchef|Formitable.

Het huidige Resengo team sluit zich aan bij de meer dan 200 werknemers van Zenchef|Formitable die verspreid zijn over de kantoren in Parijs, Amsterdam, Kopenhagen, Berlijn en Lissabon. Het Resengo kantoor in Antwerpen blijft operationeel. “Zo behouden we onze lokale expertise in de doelmarkten”, vervolgt Xavier Zeitoun.

Xavier Zeitoun (CEO van Zenchef/Formitable): “De overname van Resengo is een gamechanger”

Hoe het allemaal begon? In 2003 lanceerde CEO Dirk Gypen met Resengo een systeem van volledig digitaal resevatiemanagement, geïntegreerd in de websites van restaurants. Anno 2023 is Resengo het belangrijkste reservatiesysteem in de Belgische en Nederlandse horeca. Tot nu toe bezat Dirk Gypen 60% van de aandelen van het bedrijf. De familie Haelterman, bekend groothandelaar van dranken (onder de naam Horeca Logistics Services) en importeur van de Carlsberg bieren, had 35% van de aandelen, terwijl de resterende 5% naar het personeel ging. Resengo was vorig jaar goed voor een omzet van 4,3 miljoen€.

Dirk Gypen wordt aandeelhouder van het nieuwe bedrijf en heeft alvast vertrouwen in de acquisitie.

“Wij helpen restaurants bij het maximaliseren van hun bezettingsgraad en het verbeteren van de gastervaring in het gehele belevingsproces, gaande van de online ontdekking van het restautant tot de boeking en alles wat nadien komt, met als doel de klant opnieuw naar het restaurant te lokken. Het doel is dat onze restaurants meegenieten van de kansen die voortvloeien uit het klantenbestand van Zenchef|Formitable én van het verminderen van de afhankelijkheid van externe platforms die vaak werken op basis van een commissie-systeem. Momenteel hebben 40% van de restaurants nog altijd geen online reservatiesysteem; er is dus best nog veel groeimarge”.

Zenchef werd in 2010 opgericht in Parijs, ging meteen de internationale markt op en is inmiddels aanwezig in 15 landen. Het Nederlandse Formitable werd opgericht in Amsterdam. Waarschijnlijk komt er op termijn één merknaam die de drie bestaande merken zal vervangen.

De grootste concurrent van de nieuwe groep is The Fork (Tripadvisor), dat met vergoedingen per reservering werkt, terwijl zowel Zenchef als Formitable en Resengo met vaste jaarbedragen werken voor hun partner-restaurants.

(DV)