Afgelopen maand februari keerde ­Christophe Hardiquest, een waar boegbeeld van de Brusselse gastronomie, terug naar de hoofdstad. Met een nieuwe inrichting en een nieuw concept blijft hij één van de meest identitaire en vernieuwende keukens van het land vertegenwoordigen.

Menssa is de naam van het nieuwe restaurant van Hardiquest, dat de plaats heeft ingenomen van het voormalige Bon Bon in Sint-­Pieters-Woluwe. Een zeer passende naam voor dit nieuwe paleis van goede smaak dat gewijd is aan de natuur en al het fundamentele dat de natuur ons leert.

‘’Mens’ in Menssa’, legt Christophe Hardiquest uit, ‘betekent geest, ziel’. ‘Mensa’, met één S, betekent ‘de tafel’. Met een tweede S ligt de nadruk op smaken. De smaken van het leven. Ik zeg ook graag ‘Maison de Naissance de Saveurs’ (het huis van de geboorte van smaken), omdat het een weerspiegeling is van wat ik wil doen en laten zien. De natuur, zowel in de omgeving als in de inrichting, is alomtegenwoordig in deze nieuwe ruimte. Van het kader tot het bord, van de pluk in het Zoniënwoud tot het koken op houtvuur zoals in de keuken van onze voorouders.

Menssa is dus ontstaan uit de combinatie van de verbeelding van Christophe Hardiquest en die van kunstenaars, ambachtslieden en ontwerpers die hij zorgvuldig heeft uitgekozen om hem in dit nieuwe avontuur te vergezellen. De alchemie van deze complementaire genres werkt uitstekend.

Menssa : gecombineerde inspiraties tot in meer dan de perfectie

Het bewijs daarvan is het prachtige werk van het architectenbureau ‘AC Lalmand’, volledig in harmonie met de geest van de chef. Anne-Catherine Lalmand en haar teams hebben een inrichting ontworpen die een ruime plaats toebedeelt aan de natuur: een gigantische gestileerde houten boom die het gehele centrale vertrek overschaduwt en een grote houten buffet. Rond deze laatste, die een echt pronkstuk is, kun je plaatsnemen op hoge stoelen die door Marie’s Corner zijn ontworpen. In het midden van het buffet zijn koks in de weer met het bereiden van de maaltijd, met veel uitleg en demonstraties voor gasten die van ontdekkingen houden. Een ware streling voor het oog alvorens de tong te strelen!

De personalisatie van de inrichting wordt voortgezet in een tweede privévertrek waar een lange tafel met acht couverts prijkt. En in de wijnkelder die zowel qua inhoud als qua uiterlijk indrukwekkend is. Met grote wijnen van hier en elders, pareltjes om te (her)ontdekken. De muren zijn versierd met bosfauna van de Belgische straatkunstenaar Dzia.

Opnieuw in de keuken vind je een bord met verschillende messen, geschonken door bekende koks die bevriend zijn met Christophe, waaruit eenieder kan kiezen voor de maaltijd.

Andere ambachtslieden uit de decoratiesector hebben decoratieve of gebruiksvoorwerpen ontworpen, die allemaal origineel en gepersonaliseerd zijn: Charlie Martens het aardewerk, Antoine Van Loocke andere messen, Jean-François d’Or kleine originele voorwerpen zoals doosjes voor de rekening. Hardiquest zet hen evenzeer in de kijker als zijn team van acht jonge, veelzijdige koks die graag leren en delen.

Huis van de geboorte van smaken en durf

In Menssa biedt Hardiquest een kookkunst met een grote signatuur die je elders zelden aantreft. Met de natuur als leidmotief waar de chef er op alle mogelijke manieren gebruik van maakt. Producten uit het naburige woud, maar ook van echt lokale producenten. Het hele plantaardige of dierlijke product wordt gebruikt, en het is niet verwonderlijk een aantal lang vergeten delen aan te treffen. Geen verspilling hier, integendeel! Enkele voorbeelden? Spruitjes op houtvuur, wilde kruiden die ‘s morgens met een lid van het team worden geplukt; varkensstaart in saké, gefermenteerde Brusselse shiitakes en Dinantse ganzenlever; carpaccio van Antwerpse filet met gekarameliseerde broccoli; Waregemse paddenstoelen, plantaardige half-ijsemulsie, gerookte eidooier … en sinds kort de lentesmaken van asperges uit Pertuis en berenknoflookmousseline; risotto met venkel en dilleolie; gebraden kwartel met galanga, rolmops en mierikswortelsneeuw, chlorofyl van radijsbladeren; grauwe poon en rundermerg; brandnetelsoep en brandnetelgnocchi of ceviche van Zeeuwse mosselen met sorbet tijgerleccesorbet.

Het voorjaar van Menssa is aangekondigd! Haast u erheen om uw tong te strelen alvorens naar Châteauneuf-du-Pape te gaan waar een zekere ‘Mère Germaine’ onze onversaagde chef opwacht.

(Joëlle Rochette – foto’s: © Morgane Ball Photography)

Menssa

Tervurenlaan 453, 1150 Brussel
www.menssa.be