Julie Nullens zal voor de tweede keer op rij België vertegenwoordigen tijdens het Wereldkampioenschap Beste Bartender, dat van 28 november tot 2 december 2023 doorgaat in Rome. Ze zal het moeten opnemen tegen deelnemers uit de andere 63 landen die aangesloten zijn bij de International Bartenders Association (www.ibanet.org).

De 60ste editie van de Nationale Bartender Wedstrijd van de Union of Belgium’s Bartenders (UBB), georganiseerd in één van de meest stijlvolle Brusselse boetiekhotels zijnde The Dominican, werd in de wacht gesleept door Julie Nullens van Le bar à Ju’ in Sprimont. De tweede plaats ging naar Edwin Fernando Bravo Vega van The Dominican in Brussel, de derde naar Daniel Papageorgiou van La Fourmilière in Brussel.

De productkennis en de technische vaardigheden van de bartenders werden op de proef gesteld op vijf verschillende niveaus, zijnde een schriftelijke test in het Engels over algemene bar kennis, een blinde olfactorische test waarbij 5 barproducten herkend dienden te worden, een creatie van een signature cocktail met 5 identieke glazen in maximaal 7 minuten, een mondelinge presentatie van deze cocktail in het Engels, en tot slot een snelheidstest met 3 internationale cocktails volgens 3 bereidingsmethodes (shaker, mengglas en rechtstreeks in het glas).

“Ik heb het ongetwijfeld gehaald omdat ik de grootste regelmaat kon realiseren in de verschillende tests, aldus Julie Nullens. Ik probeer ook altijd op te vallen met smaken die je niet direct verwacht in een glas. Dit jaar wedde ik op de Italiaanse smaak van tomaat en basilicum, vorig jaar baseerde ik me op Cuba door een cocktail op basis van tabakssiroop”.

Wat is uw cocktail filosofie?

“Ik ben een grote fan van klassieke cocktails en ik streef er altijd naar ze te maken volgens de regels van de kunst, dus met respect voor de klassieke dosering en bereiding. Daarnaast hecht ik ook veel belang aan creativiteit. In mijn mobiele cocktailbar Bar à Ju’ (www.facebook.com/barajuu en www.instagram.com/bar_a_ju) creëer ik sinds 2019 cocktails op maat voor evenementen zoals bruiloften, verjaardagen, bedrijfsfeestjes enz., en dit in heel het land. Workshops aan huis, teambuilding, consulting en training zijn eveneens mogelijk. Sinds kort werk ik ook met eigen gerealiseerde fruit- en plantensuikersiropen”, aldus nog Julie Nullens, die ook hoopt beter te doen dan vorig jaar op het WK, toen ze niet kon doordringen tot de halve finale.

De UBB competitie stond ook open voor studenten van Belgische hotelscholen en EFPME centra die een Barman Training voorzien; deze bestaat sinds 2018.

Beste Bar Student van België 2023 werd Claude Remacle (IFAPME Brussel), gevolgd door Larry Godefroid (IFAPME Brussel) en Nolan Leduc van het Institut Notre Dame in Fleurus.

De technische jury die de bereiding van de cocktails volgens de IBA-regels beoordeelde, bestond uit experts vanuit de bar industrie, met name Clément Elie (President van de Association Luxembourgeoise des Barmen), Pierre Meunier (Bazaar in Luxemburg- Stad), Maxime Fels (Boos Beach in Bridel in Luxemburg) en Guy Musart (President van Le Meilleur Ouvrier de France categorie bar).

De degustatie jury die de uitstraling, het aroma en de smaak van de cocktails beoordeelde, bestond uit een journalistenpanel actief in verschillende vrijetijdssectoren.

Recept Cocktail

“DOLCE VITA”

• 4 Kerstomaatjes
• 10 Basilicumblaadjes
• 1 cl. Limoensap
• 2 cl. Falernum likeur,
MARIE-BRIZARD
• 4 cl. Grappa, NARDINI   
• 8 cl. Double Lemon Tonic,
DOUBLE DUTCH

(DV)