Marco Santoni van restaurant Boury werd tijdens de Nationale Horecawedstrijd op Horeca Expo uitgeroepen tot Viskok van het Jaar. De te gebruiken vis was zeekat.

De nationale horecawedstrijd Viskok van het Jaar is al 35 jaar de uitdaging bij uitstek voor professionele koks om hun kunnen te tonen met vis. De wedstrijd wordt georganiseerd door VLAM, Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste Belgische restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en dongen op 18 november live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo naar de titel van Viskok van het Jaar 2025. Naast zeekat, moesten de gerechten ook een of meerdere Vlaamse streekproducten bevatten. Het gerecht diende ook voor te komen op de menukaart van het restaurant waar de koks werken. De jury stelde dat het niveau van de gerechten tijdens de finale hoog was en dat de scores dichter bij elkaar lagen dan in eerdere edities.

Deze vijf koks traden in het strijdperk:

  • Pieter Puype – Barisdam Bistro in Werken (Kortemark)
  • Marco Santoni – Boury in Roeselare
  • An Nelissen – ’t Pure Genot in Dilsen-Stokkem
  • William McKinlay – On S‘en Fish in Namen
  • Thibo Luca – Bistro Marron in Zulte

Zeekat met risotto van bospaddenstoel

De jury riep Marco Santoni uit tot winnaar. Hij overtuigde hen met zeekat met risotto van bospaddenstoel, gremolata en gekonfijte paprika en een bijgerecht van zeekat, ei, guanciale en parmezaan.

De Italiaan werkt bij het driesterrenrestaurant Boury in Roeselare. Een trotse Tim Boury was aanwezig tijdens de wedstrijd en feliciteerde z’n medewerker van harte. Naast de befaamde titel Viskok van het Jaar 2025 kreeg de winnaar een mooi prijzenpakket: de Viskok van het Jaar-trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma Winnaar – Viskok van het Jaar 2025, een cheque ter waarde van 1.000 euro en een dinerkaart voor twee personen bij… restaurant Boury.

Het was Vlaams minister voor Zeevisserij Hilde Crevits die de winnaar bekendmaakte. Zij verduidelijkte nog dat er voor zeekat gekozen werd als te gebruiken hoofdingrediënt omdat dit weekdier steeds meer in onze wateren voorkomt. De aanvoer van zeekat steeg in 2023 met 23 procent, tot 1.803 ton, met een waarde van ruim 5,7 miljoen euro. De aanvoer van alle soorten inktvissen samen steeg tot 2.620 ton. Via deze editie van Viskok van het Jaar wil VLAM de horecaprofessionals aanmoedigen om eens vaker zeekat op het menu te zetten.

“Zeekat, een inktvis, associëren we met gezellig tafelen in Zuid-Europa, terwijl deze vis ook perfect hier op het bord past.”

De minister grapte tot slot nog dat de zeekat het op haar gemunt heeft, gezien het beest graag garnalen eet, hiermee verwijzend naar haar op ‘crevette’ klinkende familienaam Crevits.

www.vlam.be

(RDV)