De Federatie van de Restos du Cœur België, één van dé pijlers van voedselhulp in ons land, deelde vorig jaar 1.621.489 maaltijden uit, een stijging met 18% tegenover 2022 en meteen een historisch maar ook triest record. Tegelijkertijd nam het aantal gekregen onverkochte goederen van de supermarkten en donaties van gratis producten af met 19%. In vergelijking met het referentiejaar 2019 (er was toen nog geen sprake van corona), toen de federatie 670.000 maaltijden uitdeelde, is er dus op 4 jaar tijd een stijging met liefst 141% van het totaal aantal uitgedeelde maaltijden.

Wat is nu het profiel van de hulpbehoevenden?

“Het profiel van de begunstigden is de laatste tijd veranderd”, aldus Frank Duval, voorzitter van de Federatie van de Restos du Coeur. “Er is met name een toename van het aantal aanvragen van nieuw samengestelde gezinnen of eenoudergezinnen, gepensioneerden, studenten alsook van voormalige begunstigden die opnieuw komen aankloppen. Een opvallende stijging zien we bij de ‘werkende armen’, mensen die voltijds werken maar van wie het inkomen onvoldoende is om basisuitgaven te dekken”.

Opvallend ook: de federatie krijgt steeds minder gratis goederen vanuit de supermarkten, terwijl ook de donaties afnemen (-19%). Resto du Ceur wordt dan ook steeds meer gedwongen om zelf goederen aan te kopen, terwijl de totale uitgaven al onder druk stonden door de stijgende energie- en transportkosten, en dit in een inflatoire context.

De Federatie van de Restos du Cœur van België werd in 1991 opgericht als een vzw die een reeks diensten aanbiedt om tegen uitsluiting te strijden, zoals voedselhulp, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en ruimtes voor ouders met baby’s. Ze telt momenteel 20 Restos du Coeur: 4 in Vlaanderen (Aarschot, Assenede, Oostende, Tienen), 2 in Brussel (Laken en Sint-Gillis) en 14 in Wallonië  (Aarlen, Bergen, Charleroi, Gembloux, La Louvière, Luik, Marche, Mariembourg, Moeskroen, Namen, Quiévrain-Honnelles, Val de Sambre, Verviers en Waver), met daarnaast 5 satellietvestigingen verspreid over heel België. Drie Mobiele Restos du Cœur bezorgen daarnaast voedselpakketten op locatie in Brussel en Wallonië.

De Restos du Cœur bestaan uit een team van ongeveer 100 medewerkers en bijna 500 vrijwilligers. Voor meer info, surf naar www.restosducoeur.be