Net zoals vorig jaar komen er ook aanstaande winter op initiatief van de Stad Brussel zogenaamde ‘wollekes’, zijnde gerecycleerde wollen dekens die Brusselse horeca-uitbaters aan hun terraskanten kunnen aanbieden om zich te verwarmen. 

De ‘wollekes’ moeten dienen als alternatief voor de terrasverwarmers op gas, die sinds 1 januari 2023 in het hele Brusselse Gewest verboden zijn als gevolg van de energiecrisis.

Cafés en restaurants met een terras in Brussel kunnen ook een subsidie van 400 tot 600€ verkrijgen, afhankelijk van de grootte van hun terras (meer of minder dan 50m2), als ze naar een alternatief zoeken voor terrasverwarming met gasbranders, zoals bv. verwarmde kussens die aan het stopcontact worden opgeladen. Deze zijn (uiteraard) wel toegelaten en ook minder duur dan gasverbranders die ook de ganse tijd aanstaan, ook al zit er niemand op het terras.

Vorig jaar gingen 40 handelszaken op dit initiatief in, en werden er zo’n 700 ‘wollekes’ uitgedeeld aan hotels, restaurants en cafés die afstand deden van de verwarmingselementen op hun terrassen.

Ook dit jaar, tijdens de tweede distributiefase, lijkt deze ecologische omschakeling in te slaan, al zijn er ook veel horecazaken die hun eigen alternatieven voor verwarmingstoestellen willen ontwikkelen, vaak in lijn met het concept of de identiteit van de zaak die ze uitbaten.

De Stad Brussel speelt hierop in met de creatie van een subsidie die alternatieven gedeeltelijk financiert. Het maximale subsidiebedrag varieert tussen 400 en 600€, afhankelijk van de grootte van het terras. Puur textiele alternatieven worden volledig gefinancierd, terwijl textiele alternatieven die extra energie vereisen, zoals bijvoorbeeld elektrische verwarmingskussens, worden gefinancierd tot 50% van de aankoopprijs.

Alle aankopen vanaf 1 januari 2023 komen in aanmerking. De bonus is een aanvulling op de regionale investeringspremie voor energiebesparing, die nog geldig was tot 11 oktober 2023 en varieerde van 2.000 tot 50.000€ per vestiging. Horecazaken die interesse hebben in de “wollekes”, kunnen mailen naar horeca@brucity.be

De Brusselaar laat het overigens niet aan zijn hart komen wanneer het op horeca-bezoek aankomt. Uit het Belgisch huishoudbudgetonderzoek van Statbel blijkt immers dat de Brusselaar vorig jaar, en na het coronajaar 2020, een inhaalbeweging realiseerde op het vlak van bestedingen aan cultuur, vrije tijd en horeca.

In 2020 lagen de culture sector en de horeca door de coronamaatregelen op apegapen. Daardoor daalde hun aandeel in het huishoudbudget van de Belgen ook fors: respectievelijk van 7,2% in 2018 naar 6,3%, en van 6,6% in 2018 naar 4,3%. In 2022 heeft de Belg echter een inhaalbeweging gemaakt en zijn budget voor cultuur, reizen en horeca flink opgeschroefd. 

Zo was cultuur en vrije tijd goed voor 7,7% (+0,5 procentpunten) van het totale budget. Het gaat om de eerste stijging sinds 2012. Brussel speelt bij die stijging een belangrijke rol, want proportioneel besteden de Brusselse huishoudens meer van hun budget (8,7%) aan culturele en vrijetijdsactiviteiten. 

Voor horeca reserveerde de Belg vorig jaar 7% van zijn budget, goed voor een stijging met gemiddeld 500€ op vier jaar tijd. In Brussel ging het zelfs om 7,5%, een forse stijging tegenover de 4,7% in 2020. 

En, bovendien: deze winter zal iedereen er warmpjes bijzitten op de Brusselse horeca-terrassen…

(DV)