Chef Peter Goossens en CEO van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde zijn de drijvende krachten achter Smaakhaven, het culinaire belevingscentrum dat in 2029 de deuren opent in het iconische gebouw van het Loodswezen, gelegen op het einde van de Scheldekaaien en tegenover het MAS in Antwerpen. “Innovatie, traditie en vakmanschap zullen centraal staan, en het is ook de bedoeling om onze jongeren spreekwoordelijke goesting te geven voor de horecasector”, aldus de initiatiefnemers. 

Het Loodswezen, het eclectische monument op de Tavernierkaai 3, was in de negentiende eeuw het kloppende hart van de Antwerpse haven. Het was hier waar onder andere gerst (ingrediënt voor bier) en tarwe de wijde wereld werden ingestuurd en exotische specerijen de Antwerpse oevers bereikten.

Met Smaakhaven wil Toerisme Vlaanderen niet alleen het culinaire erfgoed in de kijker zetten, maar ook aantonen dat België meer is dan het land van bier en chocolade.

“Smaakhaven wordt niet zomaar een restaurant, zo stelt Sofie Van Den Bossche, de projectleidster van Toerisme Vlaanderen die instaat voor het concept van Smaakhaven. Het wordt een ontmoetingsplek waar gasten zelf mee kunnen koken in een demonstratiekeuken. Eveneens op het programma staan thematische workshops zoals eten in 2050, fermentatie, Vlaamse wijnen en heruitgevonden Vlaamse klassiekers. Internationale chefs en onderzoekers zullen er samen met onze culinaire meesters kunnen innoveren. Het wordt ook een plek om samen te zitten met kwekers, land- en tuinbouwers, chocolatiers, vissers en brouwers, met als doel van elkaar te leren en nieuwe dingen te ontdekken. Kortom, innovatie, traditie en vakmanschap zullen centraal staan”.

Smaakhaven wordt ondergebracht in het te renoveren Loodswezen, langs de Schelde en in de directe nabijheid van het MAS gelegen.

Het is ook de bedoeling om de jongeren via Smaakhaven warm te maken voor de Horecasector.

“De Horecasector is goed voor een jaarlijkse omzet van 63,2 miljard euro en 70.000 arbeidsplaatsen, aldus Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. Sinds 2021 is het aandeel van de horeca en de toeristische sector in het aantal openstaande vacatures echter tot boven de 20% gestegen, omdat er te weinig of geen kandidaten zijn. Smaakhaven moet onze jongeren dus kunnen inspireren om aan de slag te gaan in de Horeca”.

Aan Smaakhaven hangt een prijskaartje van 38 miljoen€, waarvan 80% gebruikt zal worden om het Loodswezen (broodnodig) te renoveren. Sinds de zeevaartdiensten zich in 2016 uit het gebouw terugtrokken, werden er immers enkel nog tijdelijke tentoonstellingen gehouden. 

De werken aan het gebouw starten in principe in 2025, maar er moet nog een architect aangeduid worden. Eind 2029 zou Smaakhaven het levenslicht moeten zien. Wait & see.

(dv)