Pretparken, die zich lange tijd beperkten tot fastfoodrestaurants en gestandaardiseerde hotels, ­herzien hun aanbod om een steeds veeleisender ­publiek te verleiden. Geen zielloze maaltijden en onpersoonlijke accommodaties meer: tegenwoordig staan gastronomie en comfort centraal in de ervaring.

Van Phantasialand tot Parc Astérix of Futuroscope: pretparken zetten steeds meer in op lokale producten, immersieve concepten en thematische accommodaties om hun imago te veranderen. Verfijnde buffetten, samenwerkingen met ambachtslieden, zintuiglijke ervaringen… Bezoekers komen niet meer alleen voor de attracties, maar ook om goed te eten en goed te slapen. Om een ‘ervaring’ te beleven…

Een blik op deze evolutie met getuigenissen van David Bouvet, manager van Parc Astérix, Stéphane Aubourg en Michel Meyer, verantwoordelijken voor de restaurants en hotels bij Futuroscope, en Glenda Bailleul, persattaché Benelux van Phantasialand.

Een restaurantsector in volle verandering

Het culinaire aanbod van pretparken, dat lange tijd als een zwak punt werd beschouwd, verandert om te voldoen aan de groeiende verwachtingen van bezoekers. Parc Astérix, gelegen nabij Parijs en onder leiding van David Bouvet, is daar een perfect voorbeeld van: ‘We worden nog vaak geassocieerd met junkfood, maar dat beeld is achterhaald. Natuurlijk bieden we nog steeds hamburgers en frietjes aan, maar ons aanbod is nu veel gevarieerder en van hogere kwaliteit.’ Deze verandering berust op een strakke logistiek en een duidelijke visie. Met een gemiddeld dagelijks bezoekersaantal van 20.000 worden er dagelijks maar liefst 14.000 maaltijden geserveerd. ‘Onze hotels, zoals La Cité Suspendue en Le Quai de Lutèce (vier sterren), hebben keukenteams die zoveel mogelijk verse en lokale producten gebruiken,’ verduidelijkt David Bouvet. Het park werkt met name samen met een Meilleur Ouvrier de France voor kazen en een lokale jager voor wild. ‘We bieden zelfs everzwijnburgers aan: een uniek aanbod in z’n soort. We verwerken enorme hoeveelheden. Op een gemiddelde dag met 20.000 bezoekers gaan we ’s middags tussen de 12.000 en 14.000 mensen voeden, behalve dan dat ze verspreid zijn over verschillende verkooppunten. We hebben allerlei soorten catering in het park. We kopen zoveel mogelijk vers in, maar gezien de volumes moeten we realistisch blijven: dat is niet altijd haalbaar.’

Parc Astérix: fastfood maar van kwaliteit

Bij onze Gallische vrienden maakt gastronomie deel uit van de ervaring. ‘Een echte kebab eten voor Osiris, midden in een Egyptisch decor, is als een reis door de tijd,’ illustreert David Bouvet. Deze zoektocht naar authenticiteit komt ook tot uiting in initiatieven zoals de clandestiene Halloween-bar, die met Kerstmis wordt omgetoverd tot een elfenhol. ‘Elke maaltijd of smakelijke pauze wordt een immersief moment, dat verder gaat dan het gerecht.’

Zelfs de fastfoodrestaurants tillen hun aanbod naar een hoger niveau. ‘We zetten in op verse producten, premium frieten en pizza’s met ter plaatse uitgerold deeg,’ legt hij uit. In de Dolmen Gourmand wordt alles à la plancha bereid, met een duurzame aanpak en herbruikbaar servies. ‘De burgers worden à la minute klaargemaakt, gaande van de bereiding tot de presentatie, wat een optimale kwaliteit garandeert, zelfs bij fastfood.’ Deze dynamiek beperkt zich niet tot Parc Astérix.

Futuroscope: de totaalervaring voor alles

Futuroscope, gevestigd in Poitiers, heeft eveneens gekozen voor een vernieuwende gastronomische aanpak, met 13 verkooppunten en 10 restaurants. In 2023 genereerden de restaurants 34 miljoen euro, met 2 miljoen geserveerde maaltijden. De nadruk ligt op korte ketens, waarbij 70% van de ingrediënten afkomstig is uit een straal van minder dan 200 kilometer. Eén van de meest opvallende concepten is het restaurant Spaceloop, dat een immersieve ervaring combineert met een geautomatiseerde bediening op rails met spectaculaire loopings. La Cabane Perchée daarentegen biedt bereidingen in een houtskooloven aan om lokale producten te sublimeren, zoals worst van een slager uit de streek: ‘We willen verse en kwaliteitsvolle gerechten aanbieden,’ benadrukt Stéphane Aubourg, ‘en een culinaire ervaring creëren die verder gaat dan alleen maar eten. Elk gerecht wordt ter plaatse bereid, zonder uitzondering. Elk restaurant heeft zijn eigen keuken, waar teams de ruwe ingrediënten van a tot z verwerken. Niets wordt elders voorgekookt of samengesteld. Onze chef-koks hebben bovendien een uitgebreide opleiding gevolgd bij sterrenkoks, waardoor we een verzorgde en kwaliteitsvolle keuken kunnen garanderen.’

L’Atelier des Saveurs, eveneens gelegen in het hart van ­Futuroscope, brengt bistronomische gerechten waarin traditie en moderniteit samenkomen, in een decor geïnspireerd op de iconische attracties van het park. Bezoekers kunnen er zowel genieten van een biefstuk of van een pizza als van verfijnde gerechten zoals sint-jakobsschelpen of inktvis. Hier staan authentieke smaken en hoogwaardige ingrediënten centraal, waardoor dit restaurant met tafelbediening een onmisbare tussenstop is voor fijnproevers die op zoek zijn naar een echt moment van genot.

Daarnaast zet het park ook in op duurzaam afvalbeheer, met strikte afvalscheiding en een actieve strijd tegen voedselverspilling. Wegwerpverpakkingen met plastic folie zijn vervangen door recycleerbare materialen. ‘Ecologische verantwoordelijkheid is een essentieel engagement,’ herhaalt Michel Meyer.

Ook op het gebied van accommodaties toont Futuroscope lef. Het hotel Station Cosmos dompelt de bezoekers onder in een ruimtevaartsfeer, terwijl de Ecolodgee een pauze in het hart van de natuur biedt, zonder televisie of airconditioning, in een ecologische ontwerpbenadering. ‘Ons doel is een totale immersie te bieden, in harmonie met de omgeving,’ verduidelijkt Michel Meyer. Met de opening van Aquascope, dat in november 2024 werd uitgeroepen tot beste waterpark ter wereld, en de geplande bouw van een hotel met 940 kamers tegen 2030, wil het park de ervaring verlengen en bezoekers aantrekken voor meerdaagse verblijven. ‘We willen dat onze gasten meerdere dagen blijven, niet slechts één dag,’ benadrukt Stéphane Aubourg.

Phantasialand: meester in immersie

Phantasialand, gelegen in het Duitse Brühl, blinkt uit in de kunst van immersie. Het Hotel Charles Lindbergh, geopend in 2020, dompelt bezoekers onder in het steampunk tijdperk, met een zorgvuldige aandacht voor detail. ‘Elke kamer is opgevat als een vliegtuigcabine, die een retro-esthetiek combineert met modern comfort,’ verklaart Glenda Bailleul. Gasten genieten van een adembenemend uitzicht op de achtbaan F.L.Y., die dwars door het hotel loopt.

Het Restaurant Uhrwerk biedt ambachtelijke gerechten in een industriële sfeer. De gerechten, bereid met verse en lokale ingrediënten, worden voor de ogen van de gasten klaargemaakt in open keukens. ‘Elk ingrediënt wordt met zorg geselecteerd om een unieke culinaire ervaring te garanderen’.

Phantasialand zet ook in op ambachtelijk vakmanschap met Kaffekommune, een café waar zelfgemaakt gebak en luxebroodjes wedijveren met de grote Franse klassiekers. ‘Elke hap is een culinaire reis op zich’, voegt Glenda Bailleul toe.

Met zijn oog voor detail, thematische hotels en veeleisende keuken is Phantasialand een perfecte illustratie van deze nieuwe tijd waarin pretparken zich niet meer beperken tot vermaak, maar een totale immersie willen bieden. ‘We willen meer bieden dan alleen een maaltijd of een overnachting. Elk moment moet een ervaring op zich zijn.’

Naar een totaalbestemming

Met grootschalige investeringen en een voortdurende drang naar vernieuwing bewijzen deze pretparken dat het mogelijk is om attracties, gastronomie en hoogwaardige accommodaties te combineren. Zo voldoen ze aan de verwachtingen van een steeds veeleisender publiek, en veranderen ze van amusementsparken in volwaardige toeristische bestemmingen. ‘We stellen ons niet langer tevreden met alleen maar entertainment,’ besluit David ­Bouvet, ‘we bieden een immersieve, complete en authentieke ervaring in Parc Astérix.’

[ Muriel Lombaerts ]