Tijdens de internationale bakkerswedstrijd ‘Mondial du Pain’ onlangs in Nantes won de 21jarige Laurie Mesmaeker uit Anderlecht de prijs voor het beste biologisch brood. Samen met chef Olivier Collet en coach Serge Alexandre behaalde ze ook een algemene zesde plaats in deze wedstrijd. En: hun brioche sleepte ook nog de publieksprijs in de wacht.

Laurie Mesmaeker (21) volgt de opleiding bakker en banketbakker (7de specialisatiejaar) aan het Emile Gryzon Instituut (Coovi – Ceria) in Anderlecht, en specialiseert zich in chocolade, banketbakkerij en ijs. Tijdens de wedstrijd werd ze gesteund door twee van haar docenten bij Coovi-Ceria, met name Olivier Collet als chef en Serge Alexandre als coach. 

De deelnemende teams kregen de opdracht om meerdere broden en gebakjes te maken volgens de ‘Respectus Panis’-methode. Dat is een artisanale manier van broodbakken waarbij het gebruik van zuiver biologische bloem centraal staat, net als het procedé van lang met de hand kneden en het langzame gistingsproces.

Laurie Mesmaeker’s brioche van amandelcrème met sinaasappelschil viel zodanig in de smaak dat het de publieksprijs won. En: hun biologisch brood werd van alle vijftien deelnemende landen tot het beste verkozen door de jury. Knap.

“Goede bloem is onontbeerlijk voor een kwalitatief biologisch brood, aldus Laurie Mesmaeker, en er mogen geen additieven aan te pas komen. Het gebruik van een machine is eveneens uitgesloten. Gelukkig wordt de ‘Respectus Panis’-methode in het commerciële circuit hier en daar nog wel toegepast…”. 

Waar denk je spontaan aan als het over chocolade, banketbakkerij en ijs gaat?
“Van de drie hou ik het meest van chocolade, en ik begin dan ook graag mijn dag met een stukje chocola. In de banketbakkerij vind ik mijn toewijding voor suiker terug, en ijs staat voor mij symbool voor de zomer”.

Wat zijn jouw toekomstplannen, en zou je op termijn een eigen zaak willen opstarten?
“Momenteel heb ik daar nog geen concreet idee over, zo stelt ze. Vooraleer verdere stappen te zetten, ga ik volgend jaar eerst de wereld ontdekken,  beginnend met Frankrijk. Nadien zie ik wel wat er op me afkomt”.

Maar eerst wacht dus nog de ‘Best of Pain’; wedstrijd die in januari 2025 georganiseerd wordt, al zijn de exacte data en de locatie momenteel nog niet bekend. De zes beste teams van de ‘Mondial du Pain’ mogen deelnemen aan de ‘Best of Pain’.  Laurie’s team zal het opnemen tegen de andere vijf finalisten van de ‘Mondial du Pain’, afkomstig uit Zuid-Korea, Japan, Taiwan, Frankrijk en China. Het is alvast een mooie prestatie dat in Europa enkel België, naast Frankrijk, het tegen deze Aziatische landen mag opnemen.

(DV)