Het prachtige huis van Philippe Fauchet, dat gelegen is in het hart van het uitgestrekte Luikse platteland, trekt fijnproevers van heinde en verre aan. Een huis dat, met name en zeer terecht, tot de beste groenterestaurants van het land behoort.

Want bij Philippe Fauchet, die op amper 26-jarige leeftijd zijn gelijknamige restaurant opende, zijn groenten in al hun vormen en in alle seizoensgebonden variëteiten echt koning. Maar dat niet alleen, zoals ze vandaag zeggen. Dat niet alleen, want het eerste leidmotief van deze dynamische Mastercook is om de producten van zijn rijke terroir tot hun recht te laten komen. Ingrediënten die worden verheerlijkt in een keuken met bijzondere eigentijdse bereidingen. Vandaag, net als vroeger, en ondanks de vele ups en downs in het leven van Philippe en Sylvia Fauchet, ontspruiten deze gerechten nog steeds op briljante wijze aan de ongebreidelde verbeelding van een chef-kok op het toppunt van zijn conditie en zijn creatieve talent. Daarvan getuigen met name een Michelinster en een 16,5/20 in de Gault&Millau. Niets minder dan dat!

Een klein team en een grote efficiëntie

Vandaag is het team kleiner, maar Restaurant Philippe Fauchet is er nog steeds en behoort ontegensprekelijk tot een van de beste, origineelste, modernste en vooral meest constante van Wallonië. Geen grote ploeg dus, maar gewoon een hecht klein team dat bestaat uit toegewijde en bekwame jonge mensen die echt iets willen bereiken. Philippe Fauchet ziet zichzelf als de grote broer van dit wereldje en is blij dat er bij hem geen personeelscrisis is.

‘We zijn niet met velen’ zegt hij, ‘maar dat bevalt me prima. We zijn als een familie en ons personeel is loyaal aan ons. Dat gezegd zijnde, denk ik dat je menselijk moet zijn en empathie moet hebben voor de mensen die bij je werken. Vandaag moeten we meer dan ooit rekening met hen houden en hen betrekken bij het denkproces, bij de culinaire creatie. Ik vind het ook belangrijk dat ze hier graag werken. En het feit dat we maar vier dagen per week open zijn, komt iedereen goed uit.’

Kwaliteitsproducten voor een sobere keuken

De keuken van Philippe Fauchet mag dan sober zijn, ze is daarom niet minder gericht op de uitmuntendheid van de producten die erin verwerkt worden.

‘Het eerste waar ik op let, is de kwaliteit van het product,’ legt de chef uit. ‘Met een kwaliteitsproduct kan ik een soberder werk afleveren. Maar een sobere keuken is ook het moeilijkst om te maken. Je moet een goede jus, een goede kruiding maken. Ik werk trouwens graag met kruiden uit de hele wereld, met groenten uit de moestuin, die 2 km verderop ligt, en met bloemen in de zomer.’

Een wijnkelder met duizend referenties

De wijnkelder van Restaurant Philippe Fauchet wordt sinds altijd beheerd door Sylvia, de vrouw van de chef-kok. Deze laatste heeft overigens verschillende prijzen gewonnen als beste sommelier van de provincie Luik. De vrouw des huizes, die nu wordt bijgestaan door sommelier Yoann, biedt in perfecte harmonie met haar echtgenoot en chef-kok grote wijnen per glas aan. ‘We willen niet dezelfde wijnen aanbieden die overal geserveerd worden,’ legt ze uit. ‘Het idee is om nieuwsgierigen grote wijnen te laten ontdekken in één glas tegen een bescheiden prijs en niet in een duurdere hele fles. Liefhebbers van mooie etiketten kunnen zo genieten van meerdere glazen van verschillende prestigieuze wijnen zonder al te veel geld uit te geven. Uiteindelijk is dat zelfs interessanter voor ons, omdat de klant meer wijnen drinkt en over het algemeen gelukkiger is met dergelijke ontdekkingen.

Nieuws voor het nieuwe jaar

Een van de plannen, die nog een beetje geheim zijn, is dat Philippe en Sylvia een nieuwe table d’hôtes gaan openen binnen hun restaurant. Vlak naast de keuken, maar op het overdekte terras. Er zal een muur gesloopt worden tussen het terras en het restaurant en ‘La Table de Sylvia’ zal daar worden ingericht, vlakbij de chef-kok. Zo zullen vrienden en andere trouwe klanten vaak terug kunnen komen om te genieten van een maaltijd in dit gezellige familierestaurant.

Restaurant Philippe Fauchet
Rue Warfée 62
4470 Saint-Georges-sur-Meuse
+32 (0)4 259 59 39
+32(0)478 21 82 98
www.philippefauchet.be

[ Joëlle Rochette – foto’s: © Jan Bellen ]