Het restaurantbezoek in ons land zit weer in de lift, nu de corona crisis al lang achter ons lijkt te liggen… De Belgen eten steeds vaker op restaurant, maar kiezen, prijsbewust als ze zijn, vaak voor een snellere en goedkope hap. Anderzijds zijn thuisbezorging en maaltijdboxen alweer op hun retour, zo blijkt uit nieuw marktonderzoek van het Belgisch adviesbureau Sirius Insight.
De coronapandemie gaf, gegeven de toenmalige omstandigheden, een (logische) boost aan de thuisbezorging. Delivery blijft ook nu nog een belangrijk gegeven, maar wordt toch minder in overweging genomen tegenover vroeger. Slechts 10% van de Belgische huishoudens bestelde in 2023 wekelijks. De daling is vooral uitgesproken in Vlaanderen (van 15% naar 10%) en in Brussel (van 35% naar minder dan 25%). In Wallonië is het aantal huishoudens dat beroep doet op delivery het laagst, wat vooral te wijten is aan de landelijke omgeving van de regio.
Ook bestelde in 2023 slechts 22% van de huishoudens minstens één keer een maaltijdbox, tegenover 29% het jaar daarvoor. Volgens Sirius Insight is dat te verklaren door het al bij al beperkt blijvende aanbod, maar ook omdat Belgen weer meer op restaurant gaan. Immers, in 2023 ging 31% van de huishoudens minstens één keer per maand op restaurant, en 27% van de Brusselaars zelfs één keer per week.
Er wordt dus opnieuw meer op restaurant gegaan, maar Belgen kiezen dan wel vaak, en prijsbewust, voor een goedkopere en snellere hap. En vooral de Vlamingen zijn en blijven verknocht aan het instituut dat het fritkot toch wel is en zal blijven.
Opvallend: er zijn ook meer en meer ketens, zoals bijvoorbeeld Hawaiian Poke Bowl, die locaties verkiezen die zowel een grote lokale markt aanspreken als een gemakkelijke takeaway bediening toelaten. Zoals in vele aspecten van de “on demand economie” is het ook voor dergelijke ketens prioritair om te groeien naar een omnichannel-beleid dat ook in de keuze van de locaties gedragen wordt door betrouwbare data.
Deze positieve gang van zaken komt er na 4 mindere jaren, met vooral tijdens de energiecrisis een sterke daling van het aantal huishoudens dat maandelijks op restaurant ging. In 2023 startte een inversie van deze trend en namen de maandelijkse restaurantbezoeken opnieuw toe, en dan vooral in Brussel en Vlaanderen, tegenover een gematigdere trend in Wallonië.
Voor meer info, surf naar www.siriusinsight.be
Welke foodtrends in 2025?
Aan welke foodtrends mogen we ons in 2025 verwachten, zo vroegen we Maxime Willems, stichter en CEO van Proef!, een Gents foodlab met testkeuken waarin ‘de voeding van morgen’ ontwikkeld wordt, in opdracht van chefs, bartenders, startups, voedingsbedrijven of op eigen initiatief. Het bedrijf heeft ook samenwerkingen lopen met gerenommeerde hotelscholen zoals Ter Duinen in Koksijde en Ter Groene Poorte in Brugge.
“Algemeen zitten non-alcoholische dranken, wijn-alternatieven, cocktails en mocktails in de lift, zo stelt hij. In de keuken is er een toenemend gebruik van ingrediënten zoals miso, koji, wieren en paddestoelen. Gezondheid wordt alsmaar belangrijker, wat zich uit in lichte maaltijden en functionele, gezonde ingrediënten. Fast, casual en health concepten zoals drinkbouillon bars zitten eveneens in de lift, net zoals het plantaardige, het duurzame en alles met de nadruk op lokale footprint en herkomst van de ingrediënten.
De klassieke gastronomische keuken blijft sowieso bestaan. De Belgische horeca-klant houdt ervan. Ondertussen heeft de plantaardige keuken zich geïntegreerd in de klassieke gastronomie, en wordt een plantaardig eetpatroon een norm. Vele plantaardige Belgische restaurants behoren trouwens tot de wereldtop”.
Innovatie en beleving zijn zeer belangrijk in een sterk concurrentiële horecamarkt. Je kan je ook onderscheiden door nieuwe bereidingstechnieken aan te leren, hiermee inspelend op internationale trends.
“En dan treden seizoensgroenten automatisch op de voorgrond. Waar groenten vroeger vooral een bijgerecht waren, zie je meer en meer groenten opduiken als een hoofdgerecht. Met groenten kan je ook veel beter je foodcost onder controle houden en je winstmarge berekenen.
Ook fermentatie wordt alsmaar belangrijker, en dan niet alleen bij de ontwikkeling van niet alcoholische alternatieven maar ook voor het creëren van extra smaaksensaties, van zuren bij gefermenteerde groenten, en van umami bij miso’s en garum. Fermentatie past ook in het duurzaamheidsaspect waarnaar we allemaal streven. Gefermenteerde producten zijn ook gezond. Een goede dosis bacteriën is goed voor het darmflora, en we weten nu ook dat dit goed is voor je microbioom en je mentale gezondheid.
In het middensegment zie je een trend ontstaan om te starten met eigen, huisgemaakte ice-teas, mocktails tot zelfs limoncello’s om je zaak een herkenbare “smoel” te geven.
Het fast food segment tenslotte wordt geüpgraded in functie van verbetering, beleving en smaakkwaliteit. Fast food wordt eerder fast casual, met concepten zoals Bavet, Babu, Otomat e.a.”.
Voor meer info, surf naar www.proef.club
Bryn De Craemer, sommelier van restaurant Patrick Devos in Brugge, ontwikkelde zijn eigen NA drank in samenwerking met Proef!
[ Danny Verheyden ]