De 7de-jaarsklas sommellerie, vertegenwoordigd door Amélie Servotte, Marie Deblende, Emelyne Caluwé en Loïck Bonsang, nam deel aan de wedstrijd die de Vereniging van de Geklasseerde Grands Crus van Saint-Emilion organiseert voor Belgische hotelscholen die dit extra specialisatiejaar organiseren.

Het eerste deel bestond uit een theoretische proef, waarbij de leerlingen een veeleisende vragenlijst moesten beantwoorden over de regio, de geschiedenis, de classificatie van de wijnen, de appellations, de druivensoorten enz., en een opstel moesten schrijven met als thema: ‘Geïnspireerd door zowel het verleden als de toekomst weerspiegelen de geklasseerde wijnen van Saint Emilion de striktheid van de AOC Saint Emilion Grand Cru en de constante uitmuntendheid van een classificatie die evolueert met de tijd. Zou u dit idee verder kunnen uitwerken op basis van de geschiedenis van de classificatie van Saint Emilion, de evolutie ervan en de toekomst die u ervoor ziet, gezien de verwachtingen van de consumenten van vandaag?’

Na dit eerste deel eindigden onze leerlingen op de eerste plaats, wat veel goeds beloofde voor de rest van de uitdaging. Voor de eindproef moesten onze vier leerlingen een door de Vereniging van de Geklasseerde Grands Crus van Saint-Emilion geselecteerde wijn presenteren, ontkurken en serveren volgens de regels van de sommellerie. In samenwerking met onze collega’s van de keuken werden vier gerechten bereid om een precieze combinatie van wijn en gerechten voor te stellen voor elk van de te presenteren wijnen. Deze presentatie vond plaats in het bijzijn van een referentiesommelier, zijnde de heer Maxime Sanzot, oud-leerling van onze school, sommelier en chef van zijn restaurant, verkozen tot sommelier van het jaar door Gault et Millau en tot beste sommelier van België en Luxemburg door de Michelingids in 2023. Tijdens deze presentatie serveerde elk van de vier leerlingen zijn of haar wijn, en dit in harmonie met het gekozen gerecht. Elke leerling motiveerde de combinatie en gaf een becommentarieerde proeverij.

De leerlingen moesten ook algemene vragen beantwoorden over het gepresenteerde Château, evenals meer specifieke technische vragen over hun wijn in het bijzonder. Na de beraadslagingen van de jury, bestaande uit de heer Despagne (voorzitter van de Vereniging en eigenaar van Château Grand Corbin-Despagne), mevrouw Larramona (directeur van de Vereniging), mevrouw Marcenat (Château Clos de Sarpes) en de heer Pomarède (Couvent des Jacobin), eindigden onze vier leerlingen op de eerste plaats. Naast een conferentie en proeverij van geklasseerde Saint Emilion Grands Crus, gepland voor de top drie scholen in het algemeen klassement, worden we, dankzij de eerste plaats, uitgenodigd voor een driedaagse oenoculturele reis in het wijngebied.