De 31e editie van de Millésime Bio-beurs vond plaats in Montpellier op 29, 30 en 31 januari 2024. Meer dan 1.500 producenten van biologische wijnen en gedistilleerde dranken waren aanwezig, wij ook.

Ondanks de betogingen van de boeren was 2024 een geslaagde editie die de dynamiek van de beurs demonstreerde met nieuwigheden zoals een gemeenschappelijke ruimte voor biologische gedistilleerde dranken en ruimtes in de oenotheek voor biodynamische wijnen en bulkwijnen.

Sinds de oprichting ervan onderscheidt Millésime Bio zich van andere beurzen door alle exposanten hetzelfde meubilair en dezelfde ruimte ter beschikking te stellen. En alle stands worden, naar verluidt, verloot, waardoor alle regio’s en appellations door elkaar worden gepresenteerd. Origineel.

Atypische kanalen

Jeanne Fabre, wijnbouwer uit de Corbières, is voor het vierde jaar op rij voorzitter van de beurs en verklaart tevreden te zijn over deze editie.

‘De uitdaging van het jaar,’ legt ze uit, ‘was uiteraard om een vrije doorgang te hebben te midden van de betogingen, maar het gaat om een crisis in de landbouw die een eerlijke beloning voor het werk beoogt. En dat is precies de reden waarom Millésime Bio bestaat. Wij hebben een hulpmiddel ontwikkeld om onze wijnen tegen een eerlijke prijs te verkopen en hoewel er een algemene trend is om minder wijn te drinken, wordt biologische wijn daar vooralsnog niet direct door getroffen. Als we kijken naar de cijfers voor 2022, zien we zelfs een lichte stijging, dus het is niet juist te zeggen dat biologische wijn steeds minder wordt gedronken.

Biologische wijn volgt distributiekanalen die een beetje atypisch zijn, we zijn voor 80% van onze verkoop afhankelijk van directe verkoop, verkoop op het domein, op wijnbeurzen of in wijnhandels, restaurants… die structuur geeft ons meer veerkracht. Onze uitdaging vandaag bestaat erin om niet mee te gaan in de heersende somberheid, maar het mooie hulpmiddel dat de Millésime Bio-beurs is verder te ontwikkelen. En kijken hoe we de sector kunnen structureren om onze marktaandelen te behouden en er nieuwe te veroveren.

In 5 jaar tijd is de productie van biologische wijn in Frankrijk verdubbeld, wat betekent dat er zeer grote volumes op de markt zijn die moeten worden geabsorbeerd, en de groei van de productie gaat door. We gaan op zoek naar nieuwe markten en moeten dringend aan voorlichting doen om consumenten het verschil uit te leggen tussen het biologische label en het oneindige aantal milieulabels. We hebben een nieuwe website gelanceerd, levinbio.fr, om antwoorden te geven aan mensen die vragen hebben. We gaan op die weg verder.

Natuurlijk zijn er ook’, concludeert ze, ‘de klimaatverandering, vragen met betrekking tot de infrastructuur, de organisatie van het beroep, technische aspecten van de wijnbouw (hoe de bodem nieuw leven inblazen enz.). Het is dringend nodig om al die onderwerpen aan te pakken en niet alleen te klagen over het weer – we moeten actie ondernemen!’

(Marc Vanel)

 Onze favorieten

Muriel Lombaerts en Marc Vanel hebben Millésime Bio bijgewoond. Hier zijn hun 8 favorieten:

Muriel:

Château de Targé, AOC Saumur, méthode ancestrale (100% Cabernet franc)

Mas Seren, Etincelle nomade, IGP Cévennes (Rolle 70% – Ugni blanc (30%)

Château La Dournie – Wizz ! – IGP Pays d’Hérault (Grenache gris en blanc)

Les Eminades, Sortilège, AOC Saint-Chinian 2021 (Syrah 70% en Grenache 30%)

 Marc:

Château Gasqui, Citius 2022, Côtes de Provence (Rolle/Sémillon)

Le Pavillon, Vin de France 2022 (Chenin blanc – Loire)

Domaine Bourdau, Patrimoine 2021, Côtes du Roussillon Villages AOP (Grenache/Syrah)

Château de Jonquières, Lansade 2021, AOC Terrasses du Larzac (Carignan, Grenache, Syrah, Cinsault)