Heike Dedecker is de gastvrouw van Restaurant Marcus* in Deerlijk. Haar man chef Gilles Joye kookt een lichte frisse keuken, de perfecte basis voor Heike’s passie Mirabel Fresh & Fruity: pure, natuurlijke sapjes die een prima alternatief zijn voor alcoholische dranken.

Heike Dedecker: “Wij werkten al een tijdje met de sapjes van ­Mirabel toen het in 2022 over te nemen was. We aarzelden niet want vonden dat zo’n mooie producten niet mochten verdwijnen. Voor mij is het pure liefde en passie. (lachend) Ik ben verliefd op Mirabel, het is een product dat je gelukkig maakt.

Ik was ervan overtuigd dat alternatieven voor alcohol steeds belangrijker gingen worden. Alternatieven die je kan drinken bij een gastronomische maaltijd. Al 10 jaar stel ik vast dat aan elke tafel minstens 1 persoon geen alcohol drinkt. Mensen die geen alcohol drinken zijn beperkt in keuze en die zijn blij dat ze verrast worden met een uitzonderlijke en frisse smaak.

Ondertussen hebben we aan Mirabel wel onze eigen toets gegeven. Net als in het restaurant werken we met natuurlijke producten en zonder toevoeging van kleur-, smaak en bewaarstoffen. Het is dan ook een heel gezond product. We lengen het ook niet aan, in de fles is het 100% het product. Wij leveren het basisproduct. Aan de gebruiker om er plat of spuitwater aan toe te voegen, maar ook tonic, crodino, appelsap… als je richting mocktail wil gaan. Maar we gebruiken ze eveneens als smaakmaker om gin-tonic, cava of champagne te pimpen.

Alle Mirabelsmaken kunnen zowel koud als warm gebruikt worden. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Gilles probeert heel veel combinaties uit, maar iedereen kan makkelijk zijn eigen receptje bedenken. Hij gebruikt Mirabel bij vis en in dessert. Perfect in ijs, mousses, bavarois, coulis, maar ook als smaakmaker in vinaigrette voor bij slaatjes of in yoghurt met granola. Heel fijn vind ik het ook als mensen mij vertellen dat ze Mirabel ook toevoegen aan hun dagelijkse fles water om dit vlotter drinkbaar te maken!

De smaken

Heike: “Er zijn momenteel 13 smaken. We zoeken constant nieuwe combinaties en soms zijn het verrassende dingen die naar boven komen. We spelen constant met het product. We hebben een aantal smaken die het hele jaar door kunnen, maar ook seizoensgebonden smaken. Dat is het plezante dat we een afwisseling kunnen aanbieden aan onze klanten. Sommige zijn typische wintersmaken, andere zijn fris zomers.

Peer-veenbes maken we enkel in de winter, het is een perfecte basis voor glühwein. Appel-kaneel is ‘mijn’ winterlieveling, vooral warm is het heerlijk. In de zomer is dat natuurlijk niet aan de orde. Watermeloen-aalbes is een zomerse topper, maar Gilles bedacht ook een aantal nieuwe frisse smaken: ananas-citrus-munt, sinaasappel-citroenrasp en herwerkte de aardbei-gember. Hij houdt tevens de kwaliteit nauwgezet in de gaten. Voorlopig lukt het om alle sappen met ons eigen team van restaurant Marcus en catering Marcus te produceren. We willen best de productie uitbreiden, maar restaurant en catering gaan nog steeds voor.

Voor het najaar voorzien we een nieuwe smaak op basis van cassis om de klassieke cassis in de Kir Royale te vervangen. Wij gebruiken nu al bloedsinaasappel of citroenframboos, maar dat is net iets te zurig, dus zoeken we volop naar iets anders.

Waar?

Heike: “We zijn twee jaar bezig, hebben 24 verkooppunten en zoeken volop nieuwe. ‘brede lach) Het is nog het prille begin, we willen groeien omdat we weten dat Mirabel potentieel heeft. Particulieren kunnen kopen op de webshop of bij onze verkooppunten. De verkoop aan de horeca verloopt via wijnhandels Wineboxers in Kluisbergen, WercoWines in Oostende en Wijnen ­Lambrechts in Sint-Martens-Latem. Voor Wallonië zoeken we nog verkooppunten.


Restaurant Marcus
Kleine Klijtstraat 30, 8540 Deerlijk
www.mirabelfreshandfruity.com

[ Tine Bral — foto’s: Mirabel Fresh & Fruity ]