De cijfers over de groente- en fruitconsumptie van de gemiddelde Vlaming zijn bedroevend. Slechts 330.000 Vlamingen – zo’n 5% – eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid, en ook onze andere voedingsgewoontes kunnen beter, zo blijkt uit verschillende rapporten van Sciensano, de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO en de World Obesity Federation. De Vlaming eet gemiddeld te veel zout, te veel toegevoegde suikers en te veel verzadigde vetten. Gevolg: bijna zes op de tien Belgen zijn te zwaar en zeker 16 procent obees.

Omdat die cijfers zo alarmerend zijn, lanceren Diabetes Liga en diëtist Michaël Sels binnenkort de allereerste editie van ‘een week gezonder’. Een uitdaging om een week lang meer groenten, fruit en plantaardige gerechten op ons bord te leggen en minder ongezonde en ultrabewerkte producten. “Een reset van ons lichaam, zoals ‘start to run’, maar dan voor eten”, klinkt het bij de initiatiefnemers. Op www.eenweekgezonder.be kan je je nu al gratis inschrijven om goed voorbereid aan de challenge in juni te beginnen.

‘Start to eat’

De uitdaging is toegespitst op 3 elementen: meer verse en onbewerkte voeding eten, gevarieerd en meer regelmatig eten en plantaardige producten kiezen als basis voor elke maaltijd. Doel: het dagelijks voedingspatroon van de Vlaming ‘resetten’ en nieuwe, gezondere voedingsgewoontes aanleren.

Initiatiefnemer Diabetes Liga en ambassadeur Michaël Sels: “Ons lichaam resetten en de basis van gezond eten opnieuw ontdekken”

Behapbare budgetrecepten  

Met een magazine vol behapbare budgetrecepten ontkracht Diabetes Liga in de aanloop naar ‘een week (ge)zonder’ ook de mythe dat gezonde voeding vaak duurder en minder lekker is. Deelnemers aan de challenge krijgen een twintigtal recepten opgestuurd om hun een ‘week (ge)zonder’ goed voorbereid aan te vatten. Van een ontbijtkom met havermout en fruit voor 0,4 euro per persoon tot een lunch met gevulde paprika’s, quinoa en geitenkaas voor minder dan 2 euro per persoon.   

Drie gouden tips 

Michaël Sels geeft alvast drie ludieke tips om van de week gezonder een succes maken.  

  • “Koop niet wat je oma of twaalfjarige zoon of dochter niet zou begrijpen”. Lees je een etiket op een product in de supermarkt waarop heel wat termen staan die je niet begrijpt? Koop het dan niet, vaak is het ultrabewerkte voeding die per definitie niet gezond is. 
  • “Ga voor méér, méér, méér, niet voor minder, minder minder”. Zet vooral meer groente, meer fruit en vaker volle granen op je menu. Doe je dat, dan volgt de rest vanzelf. 
  • “Let niet op je gewicht en ga niet met honger van tafel”. Ga niet elke dag op de weegschaal staan om te zien of je goede intenties je gewicht meteen naar beneden brengen. En ga ook niet met honger van tafel, zoals sommige diëten promoten. Hou liever een dagboekje bij met wat je wanneer eet. Zo ontdek je vaak verborgen eetmomenten die je zou kunnen verminderen. 

 

bron: Diabetes Liga