De Nederlandse consument geeft dit jaar een recordbedrag uit aan restaurant- en cafébezoek. Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) verwacht dat de omzet van de totale buitenshuissector dit jaar zal groeien naar ruim € 22 miljard, goed voor een stijging met € 3 miljard (+15,8%) ten opzichte van 2022. In 2019, het laatste jaar voor de corona crisis, werd een cijfer van 19,8 miljard€ genoteerd. Voor volgend jaar wordt er een afvlakking van de groei verwacht.

Een aanzienlijk deel van de omzetstijging is overigens te danken aan de…inflatie. De prijzen in de Nederlandse horeca stijgen dit jaar met zo’n 5% tot 10%, maar de inkoopkosten voor de horeca stijgen harder. Voor Nederlandse horeca ondernemers is het dus een uitdaging om de marges in stand te houden.

Een tweede reden voor de omzetgroei in het buitenhuiskanaal is de harde lockdown van begin 2022, toen restaurants (deels) gesloten waren. Dit jaar zijn er geen corona-maatregelen, waardoor de omzet flink hoger uitkomt. Opvallend daarbij: het zijn vooral millennials en jongeren die veel meer tijd en geld buitenshuis spenderen dan de oudere generaties, ondanks de gestegen prijzen dus.

Voor volgend jaar wordt een (mindere) groei van 6,1% voorspeld, terwijl de omzet van de sector op ruim €23 miljard zal uitkomen. De groei zal dus ook in 2024 doorgezet worden, ook al zal die minder uitgesproken zijn dan dit jaar.

De Nederlandse horeca stapt ondertussen ook steeds meer mee in het verhaal van de plantaardige keuken, zo bleek onlangs tijdens de tiende editie van de Gastvrij Rotterdam vakbeurs, waar voor het eerst de 100% plantaardige “Green Chef’s Hat” kookwedstrijd gehouden werd.

De Gastronomisch Gilde organiseerde deze wedstrijd samen met We’re Smart Green Guide, onder andere bekend van de Radijzen die worden uitgereikt aan de beste groente-restaurants ter wereld. Winnaar van deze wedstrijd werd de 30jarige Yornie van Dijk van restaurant Basiliek uit Harderwijk. Voordien was hij aan de slag bij o.a. De Librije in Zwolle.  

De deelnemers moesten tijdens de finale een driegangenmenu en een amuse bereiden voor de driekoppige jury, bestaande uit Frank Fol (initiator We’re Smart Green Guide), Albert Kooy (SVH Meesterkok en grondlegger Dutch Cuisine) en Michaël Vrijmoed (Restaurant Vrijmoed**). 

Het werd een pittige wedstrijd, temeer daar alle deelnemers in het bezit zijn van meerdere Radijzen die onlangs werden uitgereikt door de We’re Smart Green Guide voor de beste groente-restaurants wereldwijd. 

“Het is heel fijn om te zien hoe de deelnemers de balans vinden tussen groenten en fruit in de desserts,” aldus Frank Fol, jurylid en initiator van de We’re Smart Green Guide. “Dit is een mooie ontwikkeling, want de gerechten die wij geproefd hebben, kunnen zo op de restaurantkaart.”

Ook jurylid Michaël Vrijmoed toonde zich enthousiast over de wedstrijd. “We hebben verscheidene prachtige gerechten geproefd boordevol smaak en complexiteit die tot een zeer mooie wedstrijd hebben geleid”, zo stelt hij.

“En omdat de Green Chef’s Hat kookwedstrijd als een project op Benelux-niveau beschouwd wordt, zal er in de toekomst organisatiegewijs tussen deze drie landen geroteerd worden”, aldus nog Frank Fol.

(DV)