Niida-Saffraan voor de vierde keer uitgeroepen door tot de beste ter wereld

Saffraan wordt wel eens het rode goud of het juweel van de gastronomie genoemd… Hamid Hisari, 16 jaar geleden uit Afghanistan gevlucht om politieke redenen, importeert Afghaanse saffraan van de hoogste kwaliteit met zijn bedrijf Niida-Saffraan uit Oostende. “Ons doel is om de onbetwiste referentie te worden voor hoogwaardige saffraan in België, en vervolgens in de Benelux, door erkend te worden door de grootste namen in de Belgische gastronomie, aldus Hamid Hisari. En dit met de nadruk op kwaliteit, authenticiteit en duurzaamheid”.

Het verhaal van de overigens bijna-perfect Nederlands pratende Hamid Hisari is dat van duizenden Afghaanse vluchtelingen die hun door oorlog verscheurde land moesten ontvluchten om in Europa asiel te vinden.

“Ik kwam hier toe vanuit erbarmelijke omstandigheden in mijn thuisland, maar ik had het geluk te worden opgevangen door goedhartige mensen die zich om mij bekommerden”, zo stelt hij.

Tot het idee ontstond om, samen met zijn echtgenote Ihcene, hoogwaardige saffraan uit Afghanistan te gaan importeren. Kort nadien, en na zijn vlotte integratieperiode in ons land, stapte hij mee in een coaching traject van Flanders Investment and Trade, en was hij ook actief bij verschillende sociale organisaties in ons land. Voordien, in Afghanistan zelf, had hij ook voor een aantal internationale organisaties gewerkt.

Afghaanse saffraan werd ondertussen voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot de beste saffraan ter wereld door het Internationaal Instituut voor Smaak en Kwaliteit in Brussel. Niida-saffraan werd getest in het laboratorium van Eurofins en is geclassificeerd als categorie 1. Deze certificatie is de garantie voor een hoge kwaliteit en de rijkdom van de actieve werkzame stoffen.

“Er is ook een sociaal aspect aan dit project, zo stelt hij, want met een deel van de opbrengst steunen we de weeskinderen en de schoolmeisjes in Afghanistan. Zeker in de huidige omstandigheden hebben ze het (meer dan) nodig”.

Zuivere saffraan uit Afghanistan komt voort uit een unieke mix van grond, water en zon. De rijkdom en vruchtbaarheid van de bodem, de zuiverheid van het mineraal houdende water, een droog klimaat en overvloedige zonneschijn maken de productie mogelijk van de beste saffraan ter wereld.

Saffraan komt van de delicate, fluweelpaarse Crocus Sativus of de saffraankrokus, een zeldzame bloem die bloeit in de herfst. Vervolgens moeten de stempels worden uitgetrokken om te drogen in de zon. Deze arbeid moet ­handmatig gebeuren, bij zonsopgang, wanneer ze nog maar net uit de aarde komen en voordat ze in bloei staan. Elke bloem heeft drie meeldraden. Om 1 kilo saffraan te maken, zijn er zo’n 200.000 krokusbloemen nodig. Er komen dus ettelijke werkuren aan te pas.

“Wij importeren het in bulk, komende van onze Afghaanse biologische boeren in de bergplateaus, en verpakken het vervolgens per stuk in design flesjes met een minimale inhoud van 1 gram. Om aan de vraag van professionals te voldoen, hebben we ook onze eigen design bokalen ontworpen met een grotere capaciteit. Deze saffraan wordt ook uitsluitend door vrouwen geteeld. Zij moeten hiervoor moeilijke werkomstandigheden trotseren”.

Niida-saffraan in drie vormen

Momenteel wordt Niida-saffraan in drie vormen op de markt gebracht. In eerste instantie gaat het om de zuiverste, 100% natuurlijke Afghaanse saffraan die al viermaal bekroond werd. Er komen geen smaakstoffen noch kleurstoffen of additieven aan te pas.

Het tweede product is biologische acaciahoning uit het Italiaanse Piemonte die verrijkt wordt met saffraan stampers om de smaak te versterken. “We selecteerden een biologische acaciahoning uit Piemonte vanwege zijn hoge voedingswaarde”, aldus Hamid Hisari.

Het derde product is Fleur de Sel, geoogst in het hart van de zoutmoerassen van de Franse Camargue en op smaak gebracht met saffraan. “Het zout is ongeraffineerd, onbehandeld, vrij van additieven en 100% natuurlijk”.

Bovendien is zuivere saffraan één van de meest geneeskrachtige planten die er bestaan. Saffraan is namelijk rijk aan antioxidanten, met antivirale, ontstekingsremmende, antibacteriële en kankervoorkomende eigenschappen. Saffraan is een uitstekend stimulerend middel voor het spijsverteringsstelsel in zijn geheel. Daarnaast wordt saffraan gebruikt als antidepressivum en als stressremmer. Gebruik van saffraan helpt ook tegen de kleine winterkwaaltjes, want het is een zeer goede stimulans voor het immuunsysteem. Tenslotte heeft het ook een gunstige invloed op de bijnieren (energieklieren bij uitstek) die helpen de energiebalans van het menselijk lichaam te herstellen door de productie van belangrijke hormonen te bevorderen. De saffraan moet wel toegevoegd worden aan niet-gekookt water om de geneeskrachtige werking ervan niet teniet te doen.

Saffraan in de keuken

In de Afghaanse en Perzische keuken wordt saffraan dagelijks gebruikt, zoals in thee en rijst uiteraard. De kruidsoort wordt ook vaak gebruikt in paella, sauzen, soepen, vis en vlees, terwijl het ook geschikt is voor een aantal dessertbereidingen. In combinatie met honing en citroen is saffraan ook een goed ingrediënt om een upscale mocktail te bereiden.

“Om zoete of hartige gerechten te verrijken, dien je te rekenen op 3 stampers per persoon die gedurende 20 minuten in een beetje warm water weken. Nadien kan je met het weekwater soepen, visgerechten of fruitige desserts een gastronomische toets geven”.

Wat maakt Niida-Saffraan nu zo bijzonder?

“Onze saffraan is gecertificeerd, aldus Hamid Hasari, wat maakt dat de kwaliteit gegarandeerd is. Dat maakt ook dat vooral topchefs er aan de slag mee willen gaan. Daarnaast mikken we ook op delicatessenwinkels, biologische winkels, premium cateringbedrijven, hobbykok-bedrijven die op zoek zijn naar een origineel product, en mensen die een bijzonder relatiegeschenk willen. Je moet de zuivere saffraan 20 minuten laten trekken in warm water om de smaak te laten vrijkomen. Daarna kan je deze infusie toevoegen aan je gerechten zoals risotto, rijstpap enz.”.

Anthony Lams Meester Marsepein uit Bredene ontwikkelde ondertussen een praline op basis van Niida-saffraan, en dit in samenwerking met zijn jonge chef Dario Delhaise. Er zijn twee varianten van de praline, met name melkchocolade en fondant chocolade.

“Voor deze saffraan praline gebruiken we voor 100% de draadjes van de Niida-saffraan, resulterend in een lekkere crèmeux, aldus Anthony Lams. Het feit dat we werken met hoogwaardige chocolade van het merk Callebaut geeft de praline ook een Belgisch tintje”.

Hamid Hisari ging inmiddels ook een samenwerking aan met de Biovita winkelketen, sinds 1988 een pionier en trendsetter als natuurvoedingswinkel en biosupermarkt. Je kan er terecht voor de meest up-to-date voeding en levensstijl artikelen voor een kwalitatief, duurzaam en gezond leven. Voortaan zijn ook alle Niida-saffraan producten verkrijgbaar in de Biovita winkels in Oostende, Brugge St. Andries, Brugge St. Kruis en Roeselare.

Daarnaast werd er ook een samenwerking opgezet met het historische Adornesdomein, een iconische toeristische locatie en verborgen parel in hartje Brugge, gelegen in de schaduw van de Jeruzalemkapel en waar ook regelmatig tentoonstellingen gehouden worden.

[ Danny Verheyden ]

Niida-Saffraan

Hendrik Conscienceplein 14,
8400 Oostende
care@niida-saffraan.be
gsm 0469 10 74 44
www.niida-saffraan.be