De driejarige bachelor opleiding bij VIVES in Brugge, ook gegeerd door buitenlandse studenten, is voortaan erkend door Alliance Lyfe, een internationaal netwerk en dé wereldwijde referentie (aanwezig in 22 landen verspreid over 4 continenten) voor Culinary Arts opleidingen in het hoger onderwijs, voordien bekend als Alliance Paul Bocuse.

De VIVES opleiding combineert als enige in ons land bedrijfskunde (management) en gastronomie (Culinary Arts) op hogeschoolniveau. De cursussen worden zowel in het Nederlands als in het Engels gedoceerd. Momenteel volgen 148 studenten, waarvan 91 buitenlanders (30 nationaliteiten en een aandeel van 65%), deze opleiding.

Die internationale aantrekkingskracht bleef niet onder de radar, want de Culinary Arts opleiding van VIVES werd onlangs erkend door Alliance Lyfe (www.en.institutlyfe.com).

“Op deze manier kunnen we nog vlotter knowhow, docenten en studenten uitwisselen en aantrekken, wat de opleiding nog meer perspectieven en gewicht geeft”, aldus Johan De Langhe, directeur handelswetenschappen, bedrijfskunde en toegepaste informatica bij VIVES Brugge.

De Westvlaamse hogeschool VIVES biedt deze unieke Bachelor Hotelmanagement opleiding met als keuzetraject Culinary Arts al 4 jaar aan onder de naam ‘Flanders Culinary Arts Centre’, en dit in samenwerking met Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.

Door tal van praktijkopdrachten is de opleiding erop gericht studenten zowel op te leiden tot creatieve en door kwaliteit gedreven chefs als tot succesvolle ondernemers die een eigen restaurant zakelijk en duurzaam kunnen runnen.

“Precies die combinatie zorgt ervoor dat jonge chef-ondernemers voldoende onderlegd afstuderen om als entrepreneur hun weg te vinden in de culinaire wereld. En: het trekt ook buitenlandse studenten aan, gaande van Letland tot Bangladesh”, aldus Johan De Langhe.

Het peterschap van sterrenchef Geert Van Hecke en de beschikbaarheid van zijn state-of-art restaurant en keuken gaven aan de opleiding van bij aanvang een solide basis. Eerste – en tweedejaars studenten Culinary Arts krijgen als praktische opdracht het voormalige drie sterrenrestaurant in groepen gedurende drie tot zes weken ter beschikking om het als echt leerbedrijf voor een extern publiek uit te baten.

De derdejaarsstudenten gebruiken, voor het tweede jaar op rij, het in Brugge Sint-Michiels gelegen Atelier Tête Pressée van chef Pieter Lonneville, om daar, onder de vorm van diverse teams en gedurende één week, een restaurant volgens een eigen concept van a tot z voor een echte publiek vorm te geven, en dit vanaf einde november aanstaande tot eind januari 2026. Voor meer info, surf naar www.culinaryarts.be en www.dekarmeliet.be

VIVES heeft een ruim aanbod aan graduaats- en bacheloropleidingen, en telt 19.500 studenten en 1.500 medewerkers op campussen in Oostende, Brugge, Torhout, Roeselare en Kortriijk. De opleiding Culinary Arts wordt aangeboden in campus Brugge (Xaverianenstraat 10), de praktijklessen gaan door in de restaurants De Karmeliet en Atelier Tête Pressée. Voor meer info, surf naar www.vives.be

(dv)